Ishrana prema krvnim grupama: Šta jesti, a šta izbjegavati

127

Pravilna prehrana izuzetno je važna za zdrav i dug život, a lekar Peter D'Adamo tvrdi kako ishranu treba prilagoditi svojoj krvnoj grupi.

Osim što je dobra za naše zdravlje, pravilna ishrana može nam pomoći i u gubitku viška kilograma, ali važno je znati koje namirnice su za koga preporučljive.

Krvna grupa 0

Ishrana bi trebalo da bude bazirana na visokom unosu proteina, nemasnog mesa, mlečnih proizvoda, ribe, povrća, mahunarki. Za mršavljenje su najbolji morski plodovi, alge, crveno meso, brokula, spanać i maslinovo ulje, dok pšenicu, kukuruz i mlečne proizvode treba izbegavati.

Krvna grupa A

Treba da izbegavate meso i birate vegetarijansku ishranu s mnogo mahunarki, voća i povrća i celovitih žitarica. Za mršavljenje su najbolji plodovi mora, povrće, ananas, maslinovo ulje i soja, a treba izbegavati mlečne proizvode, pšenicu, kukuruz i pasulj.

Krvna grupa B

Izbegavajte kukuruz, paradajz, kikiriki i semenke susama. Pileće meso može takođe biti loš izbor. Jedite zeleno povrće, jaja, crveno meso i mlečne proizvode s nižim postotkom masti. Za mršavljenje treba da birate zeleno povrće, jaja i džigericu, a izbegavajte piletinu, kukuruz, kikiriki i pšenicu.

Krvna grupa AB

Vaša bi ishrana trebalo da uključuje morske plodove, mlečne proizvode i zeleno povrće zbog manje količine želudačne kiseline. Izbegavajte kofein, alkohol i dimljene suhomesnate proizvode. Za mršavljenje su najbolji plodovi mora, zeleno povrće i alge, a treba izbegavati piletinu, kukuruz, heljdu i pasulj.

Direktno.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *