Islamsko tijelo u Egiptu reagovalo na Salahovu božićnu fotografiju: Nema zabrane u šerijatu, čestitati nemuslimanima njihove praznike i ovo nije odstupanje od islama

332

Egipatski nogometaš Mohamed Salah izazvao je lavinu kritika na društvenim mrežama nakon što je podijelio fotografiju sa svojom porodicom tokom proslave božićnih praznika, a što je kao i prethodnih godina izazvalo nezadovoljstvo mnogih muslimanskih fanova do te mjere da je najveće islamsko tijelo u Egiptu reagovalo na Salahovu objavu.

Salahove društvene mreže preplavile su kritike fotografije na kojoj se pojavljuje sa suprugom i dvije kćeri, u božićnoj odjeći ispred jelke.

Neki od korisnika napali su egipatskog igrača na društvenim mrežama komentarima poput “ovakva fotografija će vas približiti Englezima, ali ćeš izgubiti mnoge muslimanske fanove iz arapskog svijeta”, “Dosta je klanjanja Zapadu, ti si uzor muslimanskoj omladini”, a neki su ga čak nazvali ​​”nevjernikom”.

Malo je bilo komentara koji su podržavali ili branili Salaha kojeg su dodatno kritikovali što nije na isti način slavio praznike koji imaju veze s islamom.

Nakon svega, egipatski Dar al-Ifta, najveće egipatsko islamsko savjetodavno tijelo, koje muslimanima nudi vjersko vodstvo i savjete kroz izdavanje fetvi o svakodnevnim i savremenim pitanjima, iznijelo je svoj stav.

“Nema zabrane u šerijatu, čestitati nemuslimanima njihove praznike i ovo nije odstupanje od islama kako neki ekstremisti kažu. Čestitati praznike građanima u zemlji dio je dobrosusjedstva, uzvraćanja čestitki i suživota, a to su plemeniti ljudski principi koji se traže u šerijatu i sunetu, koji su prakticirani u biografiji Poslanika a.s”, navodi se u saopćenju.

Kritike ipak nisu mnogo utjecale na Salaha koji je jučer postigao gol u gostujućoj pobjedi Liverpoola protiv Aston Ville rezultatom 3:1.

klix/press
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *