ISW/ Najnovija analize pokazuju: Rusi se povlače, ukrajinska vojska stiže do ruske granice

2

Ukrajinska kontraofanziva sjeveroistočno od Harkiva načinila je značajan progres i vjerovatno će napredovati do ruske granice u predstojećim danima ili sedmicama.

Ruske snage možda se ograničeno povlače suočene sa uspješnim ukrajinskim napadima i, kako pokazuju izvještaji, uništile su tri mosta kako bi usporile ukrajinsko napredovanje.

Vojske uglavnom uništavaju mostove samo ako su odlučile da u skorije vrijeme neće pokušati da pređu rijeku u drugom smjeru, pa je stoga malo vjerovatno da će ruske snage u bliskoj budućnosti pokrenuti operaciju za ponovno zauzimanje sjeveroistočne periferije Harkiva kojeg su oslobodile ukrajinske snage, prenosi portal Understandingwar.org.

Ruske trupe su prethodno uništile nekoliko mostova tokom svog povlačenja iz oblasti Černigova, baš kao i ukrajinske snage koje su se povlačile pred ruskom ofanzivom prvih dana rata.

Ova ukrajinska ofanziva vjerovatno ima za cilj da se ruske snage potisnu iz dometa artiljerije grada Harkiva i odvedu do granice ruske oblasti Belgorod.

Kao što je Institut za proučavanje rata (ISW) ranije prognozirao, ukrajinska kontraofanziva primorava ruske jedinice namijenjene raspoređivanju na drugim mjestima da se prebace na front u Harkivu kako bi zaustavile ukrajinske napade.

S obzirom na trenutnu stopu ukrajinskog napredovanja, ruse snage možda neće moći da spriječe ukrajinske da dođu do ruske granice, čak ni sa dodatnim pojačanjem.

Ukrajinske snage ne prijete direktno ruskim linijama komunikacije sa Izjumom – Institut trenutno nije mogao da potvrdi tvrdnje o odvojenoj ukrajinskoj kontraofanzivi prema tom gradu u oblasti Harkiva – ali ukrajinska kontraofanziva pokazuje obećavajuće sposobnosti i možda će stvoriti uslove za dalje ofanzive u sjeveroistočnoj provinciji.

Po svemu sudeći, kako navodi američki tink-tank u svom izveštaju, ruske snage će u bliskoj budućnosti objaviti stvaranje “Narodne Republike” Herson kao i intenziviranje okupacionih mjera u Marijupolju.

Ruske snage, kako se navodi, povećavaju svoje bezbijednosno prisustvo i u Hersonu i u Marijupolju, uljučujući povlačenje osoblja sa linije fronta kako bi se zaštitili ruski zvaničnici u Marijupolju, luci na Azovskom moru.

Lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin stigao je u Herson 6. maja a lokalni okupacioni zvaničnici su saopštili da će region “težiti da postane subjekat Rusije” i da će “ličiti na nešto blisko Krimu u smislu tempa razvoja”. Kako je ISW ranije ocijenio, Kremlj će vjerovatno da oformi ilegalne republike ili direktno anektira okupirala područja južne i istočne Ukrajine kako bi učvrstio svoju okupacionu administraciju i pokušao da trajno oduzme Kijevu ove teritorije.

U izvještaju ISW, koji su napisali Mason Clarck, Carolina Hird i Katerina Stepanenko, ističe se nekoliko ključnih tačaka:

Ruske snage uništile su nekoliko mostova da uspore ukrajinske snage i možda se ograničeno povlače sjeveroistočno od grada Harkova, suočene sa uspješnom ukrajinskom kontraofanzivom.

Ukrajinske snage ostvaruju značajan napredak oko Harkiva i vjerovatno će napredovati do ruske granice u narednim danima.

Ukrajinske snage su nastavile da odbijaju rusko napredovanje ka mestu Barvinvoke u rejonu Izjuma, a ruske snage su verovatno napustile kretanje direktno na jugoistok prema Slavjansku (kontraofanziva na Izjum nepotvrđena od strane Instituta),

Ruske snage su 7. maja tvrdile da su zauzele Popasnu, ali su uveliko u zastoju na istoku Ukrajine.

Ukrajinska vlada potvrdila je da su poslednji preostali civili koji su bili zarobljeni u čeličani ‘Azovstalj’ u Marijupolju evakuisani 7. maja, iako djeluje malo vjerovatno da će se preostali ukrajinski branioci predati.

Po svemu sudeći, ruske snage će u narednim nedeljama da objave stvaranje “narodne republike” Herson ili možda nasilno pripojiti oblast Hersona da učvrste svoju okupacionu administraciju i pokušaju da ove teritorije trajno oduzmu Ukrajini.

Ruske snage nastavljaju da gađaju najvažniju ukrajinsku luku Odesu krstarećim raketama i, kako tvrde autori izvještaja, pod lažnom zastavom vrše napade u Pridnjestrovlju poslednjih nekoliko dana.

Radiosarajevo.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.