Iz Amerike stižu novi zahtjevi za Beograd: Sprema se rezolucija?

145

Republikanski kongresmen iz države Njujork Li Zeldin uputio je Odboru za spoljne poslove predlog rezolucije kojom se osuđuju ubistva braće Bitići u Srbiji.

U njoj se navodi da taj slučaj, koji se dogodio 1999. godine, “mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije”, piše Gazeta ekspres.

U dokumentu koji je predložen 29. jula, zahteva se da Predstavnički dom uz saglasnost američkog Senata zahteva da osobe odgovorne za ubistvo bracje Ila, Agrona i Mehmeta Bitićija budu privedene pravdi.

U rezoluciji se navodi da je neprihvatljivo da još nijedna osoba nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići.

Od Vlada Srbije i nadležnih ministarstava i kancelarija, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine očekuje se da “daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se smatra da su direktno ili posredno odgovorni za smrt braće Bitići”.

Ističe se da SAD moraju da obezbede dovoljne resurse da u potpunosti pomognu i na odgovarajući način nadgledaju napore Vlade Srbije i njenih odgovarajućih ministarstava i kancelarija da istraže i procesuiraju što je pre moguće osobe za koje se veruje da su odgovorne za njihovu smrt.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *