Izetbegović: Dodik me zvao da razgovaramo, odbio sam!

207

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je da ga je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zvao da razgovaraju, ali ga je odbio.

U obraćanju na sinošnjoj svečanosti povodom 31. godišnjice osnivanja Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, Izetbegović je između ostalog rekao da od “SNSD-a i Srba ne očekujemo ništa više nego da poštuju bazične stvari, Ustav, vladavinu zakona, Konvenciju o osnovnim ljudskim pravima i slobodama koja je dio našeg Ustava”

– Ako mogu neka poštuju i nas, bilo bi dobro i lijepo. A ako ne, onda bar ove stvari koje sam pobrojao OHR, Dejtonski mirovni sporazum, oni to ne poštuju. Dakle to će morati da poštuju – istakao je Izetbegović, te dodao da ga je Dodik zvao.

– Milorad Dodik me zvao ovih dana da razgovaramo, da sjednemo i razgovaramo i ja sam to odbio. Dakle, samo on, ja i Čović (Dragan, predsjednik HDZ-a BiH i prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH). Odbio sam ga zato što bi on to pretvorio u pregovore, o povratku na izvorni Dejton, o razbijanju Oružanih snaga. O tim stvarima nećemo pregovarati, jer je to ispregovarano. To je napravljeno – naglasio je Izetbegović.

Dodao je da Dodik ima problem sa Uredom visokog predstavnika u BiH (OHR).

– OHR je konačno nametnuo taj civilizacijski zakon, neka s njima pregovara, šta imam sa mnom pregovarati. Dakle, o bazičnim, temeljnim stvarima se ne pregovara. Ako ima neki prijedlog kako da prevaziđemo ovo što je zakuhao, neka ga javno izloži – istakao je Izetbegović.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *