U obraćanju skupu Izetbegović je istaknuo da AFET ima veoma značajnu ulogu u procesu evropskih integracija, te da aktivnosti, stavovi i preporuke tog odbora predstavljaju značajne smjernice za Parlamentarnu skupštinu BiH i ostale institucije uključene u integracijski proces.

– Sadržaj posljednjeg Izvještaja o BiH kojeg je pripremio izvjestilac Paulo Rangel, kao i amandmani zastupnika i način na koji su ti amandmani tretirani, pokazuju visok stepen poznavanja i razumijevanja prilika u BiH, njenih potreba na putu ka članstvu, a naročito potvrđuju opredijeljenost članova ovog Odbora za evropsku budućnost BiH – poručio je Izetbegović.

Naglasio je da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) jedan od strateških ciljeva BiH, te da su dobrodošle sve preporuke koje doprinose dostizanju tog cilja, a naročito one koje se odnose na jačanje vladavine prava, demokratskih institucija i uklanjanje diskriminacije u postojećem ustavnom okviru i izbornom zakonodavstvu.

– Uvođenje evropskih demokratskih standarda, onakvih kakvi se prakticiraju u državama članicama EU i koji onemogućavaju bilo kakav oblik diskriminacije na etničkoj, vjerskoj, teritorijalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, prioritet je za Bosnu i Hercegovinu – kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući Doma naroda zahvalio je članovima AFET-a na prepoznatoj potrebi uključivanja predstavnika svih parlamentarnih stranaka, uz posredovanje predstavnika EU i angažman civilnog društva, u razgovore o reformi Ustava i izbornog zakonodavstva.

– Redovna komunikacija i koordinacija aktivnosti sa ovim Odborom, Evropskim parlamentom i ostalim institucijama EU od suštinske je važnosti za put BiH ka članstvu u EU. Pandemija COVID-19 je otkrila pune razmjere važnosti te saradnje – ocijenio je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da se BiH suočava i s migrantskom krizom, te da veliki broj ilegalnih migranata, koji žele doći do zemalja zapadne Evrope, ulaze u BiH kao tranzitnu zemlju, a da im je prolaz dalje prema zapadnoj Evropi onemogućen.

– Njihovo koncentriranje isključivo u dijelovima države u kojima žive muslimani predstavlja humanitarni i sigurnosni izazov za lokalne zajednice i institucije BiH – upozorio je Izetbegović.

Usprkos izazovima, dodao je, BiH je nastavila sa ispunjavanjem obaveza na evropskom putu, te je ostvaren značajan napredak na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

– Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH već u ovoj godini bila bi jasna poruka i značajan podsticaj institucijama uključenim u integracijski proces, donosiocima političkih odluka, a naročito građanima BiH, koji su u ogromnoj većini opredijeljeni za evropsku perspektivu države – zaključio je Izetbegović, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.