Izetbegović: Na stanje u BiH utiče i postojanje agresivnog nacionalizma u Srbiji

110

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Ključu da različiti faktori utiču na napredak Bosne i Hercegovine, poput kretanja u svijetu i stanja u Evropskoj uniji, dodavši da na stanje u BiH utiče i postojanje, kako je rekao, agresivnog nacionalizma u susjednoj Srbiji.

Govoreći o prijetnjama opstanku BiH, Izetbegović je kazao da i velike sile neće dopustiti da „uspiju planovi onih koji su pravili zločine i koji i danas provode destruktivnu politiku“.

On je ocijenio da su predstavnici međunarodne zajednice u BiH postali odlučniji, navodeći da je to „posledica delovanja SDA“.

Izetbegović tvrdi da je SDA zaslužna za to što je bivši Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

Dodao je da će se u narednom periodu vidjeti da li će se Tužilaštvo BiH „usuditi da krene na (srpskog člana Predsedništva BiH) Milorada Dodika“, protiv kojeg su već podnijete krivične prijave za negiranje genocida.

„Vidjećemo hoće li se usuditi krenuti na Dodika. Sve se svodi na to da na nama (Bošnjacima) vježbaju mišiće“, kazao je Izetbegović, dodavši da Tužilaštvo BiH nije procesuiralo mnogobrojne afere u RS, a da radi na aferama u Federaciji BiH, u kojima su optuženi visoki funkcioneri SDA.

Govoreći o odnosima Bošnjaka i Hrvata, lider SDA je ocijenio da je potrebno da se ti odnosi unaprijede.

Naglasio je i važnost takozvanog četvrtog političkog stuba u BiH, a to su građanske i ljevičarske stranke.

Izetbegović je još naveo da su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Hrvatska demokratska (HDZ) BiH Dragana Čovića u defanzivi, a da SDA „ima snagu i da će se obračunati sa onima koji prave probleme u BiH“.

Danas.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *