Izetbegović o bojkotu iz RS-a: Svakako su godišnji odmori, u septembru se sve nastavlja

139

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović komentirao je današnje zaključke sastanka parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj.

Izetbegović je za televiziju Hayat prokomentirao odluku da predstavnici u državnim organima vlasti iz reda srpskog naroda ne učestvuju u donošenju odluka rekavš da je to trebalo startati sa 1. augustom.

“Tada bi svi išli na kolektivne godišnje odmore, faktički parlamentarci, članovi Vijeća ministara, tako da je august svakakako bio mjesec vakuma u radu. Pomjerili su to za sedam dana, tako da će vjerovatno taktizirati da vide mogu li šta dobiti u narednih 40 dana, a onda će se u septembru sve nastaviti. Koje je to pravo ugroženo srpskim predstavnicima? Pravo da negiraju genocid, pravo da slave ratne zločince, pravo na jedan aparthejd koji živimo u RS. U RS imamo 20 posto nesrba, a samo je tri posto na rukovodećim funkcijama. U RS je Bošnjacima zabranjen Bosanski jezik, u RS se osveštavaju, dakle imaju srpske slave pravoslavne, državne institucije, škole. Oni misle da su ugroženi?”, pita Izetbegović.

Dodao je da posljednjom Inzkovom odlukom ne samo da neće negirati genocid, ne samo da neće slaviti zločince, nego će sve ovo što sam nabrojao, cijeli ovaj katalog polako odustati od toga.

“Kažu da bi željeli da se dogovorimo, da se ništa ne nameće. Sve možemo da se dogovorimo, ovo sve što sam nabrojao i još mnogo toga. Jedno vrijeme će da prave krizu i onda će da odustanu, jer nisu u pravu”, kazao je Izetbegović.

Podsjećamo, nakon današnjeg sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj povodom odluke Valentina Inzka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.
Klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *