Izetbegović odbio Dodika

194

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da ne želi da razgovara sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom dok blokira institucije.

“Dodik je meni poslao poruku da je on raspoložen za takav jedan sastanak, ali bez stranaca – kako je on kazao – bez tutora, što sam ja odbio. Dodik je napravio situaciju koju je napravio i sad očekuje od mene da sazovem sastanak i da tražimo rešenja u troje. Sedati nećemo, izuzev ako Dodik odustane od blokade koju je u ovom času napravio državi.

Ako se ukloni blokada i usvoji budžet BiH, tada ćemo sesti i u troje”, izričito je kazao Izetbegović.

Dodao je kako on ne želi da razgovara pod blokadama.

“Tako sam postupio i kad je Čović napravio sličnu stvar i onda bi da pregovora. Nećemo pregovarati pod pritiscima i ultimatumima”, poručio je lider SDA.

Istakao je da je OHR zadužen za rešavanje ovih problema.

“Ne mogu ja da radim OHR-ov posao, niti mogu raditi posao Parlamentarne skupštine, niti raditi posao Tužilaštva ili bh. Suda a za sve njih ovde ima posla. Jer, sve ovo što Dodik nagoveštava, to vodi u napad na ustavni poredak, podrivanje vojne moći, protivzakonito formiranje vojnih zakona. Ukoliko silom zaustavi rad SIPA-e ili prisustvo Oružanih snaga na teritoriji RS, onda je to ustavni poredak”, rekao je Izetbegović.

Dodik se ovako nije ponašao

Na pitanje novinara da li podržava inicijativu federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, koji je zatražio od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da pokrene proceduru utvrđivanja privremene nesposobnosti Milorada Dodika za vršenje funkcije člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, Izetbegović je odgovorio da on “ne podržava ništa što predlaže Čampara”.

“Da nije bilo politike Dodika u zadnjih 15 godina, ovo bi bila puno manje nesretna zemlja, uključujući Republiku Srpsku koja ima najsiromašnijeg penzionera u Evropi i najvišu smrtnost od korone na svetu i koju intenzivnije napuštaju mladi nego u Federaciji BiH. Takva jedna neodgovorna politika koja teži da nas u konflikt dovede, to je sve proizvod Dodika i onih koji ga podržavaju i glasaju za njega. Sami snose posledice kako trenutno žive”, rekao je.

Na kraju je još jednom naglasio šta očekuje od Dodika.

“Mora se poštovati Ustav BiH, a zbog toga je teško s njima razgovarati. Ovo bi bila manje nesretna zemlja, da se Dodik nije ovako ponašao. On je sve proizveo, zajedno sa onima koji ga podržavaju”, kazao je Izetbegović.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *