Izrael napao avionima ciljeve u Libanu

104

Izraelska vojska je potvrdila danas da su njeni avioni napali mesta za lansiranje raketa u Libanu kao odgovor na projektile upućene sa libanske teritorije na Izrael.

“U odgovoru na napad, borbeni avioni pogodili su lokacije za lansiranje i infrastrukturu  u Libanu sa kojih su rakete lansirane, kao i dodatne mete u oblasti koja je ranije korišćena za lansiranje”, saopštila je izraelska vojska, prenosi Rojters.

Televizija Al-Manar libanskog šiitskog pokreta Hezbolah saopštila je da su izraelski ratni avioni izveli dva napada u predgrađu libanskog grada Mahmudija, oko 12 kilometara od izraelske granice.

Tri rakete ispaljene su juče iz Libana na izraelsku teritoriju i izraelska vojska je uzvratila artiljerijskom vatrom, ali nema informacija o šteti ili eventualnim žrtvama.

Nije bilo ni preuzimanja odgovornosti za ovaj udar na Izrael, a navodi se da je on izvršen sa područja južnog Libana gde deluje Hezbolah.

Granica dve države je uglavnom mirna otkako je Izrael 2006. godine vodio rat protiv Hezbolaha, ali manje palestinske frakcije u Libanu u prošlosti su sporadično vršile napade.

Libanska vojska je juče saopštila da je na meti izraelskih napada bilo nekoliko područja na jugu Libana, te da je izbio požar u gradu Rašaja Al-Fokh i da situaciju prate mirovne snage UN u Libanu (UNIFIL), prenele su agencije.

Komandant tih snaga general major Stefano Del Kol je odmah stupio u kontakt sa sukobljenim stranama i pozvao na „ prekid vatre i maksimalnu uzdržanost da se izbegne dalje eskalacija“ posebno zbog obeležavanja godišnjice razorne eksplozije u bejrutskoj luci.

Snage UN su patrolirale na mestu odakle su rakete navodno ispaljene.

Na otvorenom području kraj grada Kirjat Šmone izbio je požar blizu stambenih zgrada, a gradonačelnik je izdao instrukcije stanovnicima da ostanu u blizini skloništa dok situacija ne bude jasnija.

„Napadi IDF (izraelskih odbrambenih snage) će se nastaviti i čak pojačati zbog terorističkih napada na državu Izrael i njene gradjane“, navela je vojska u saopštenju, označivši Liban odgovornim za napade koji dolaze sa njegove teritorije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *