Izraelski borbeni avioni jutros rano napali Gazu, EU poziva na odgovornost

192

Zračni udari na Pojas Gaze dešavaju se u sedmici u kojoj je deset Palestinaca ubijeno na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zračni napad na Gazu dolazi nakon što je izraelski vojnik u petak ubio mladog Palestinca Ammara Mufleha , što je snimljeno kamerom.

Izraelski borbeni avioni pogodili su rano u nedjelju nekoliko meta u Pojasu Gaze, nakon što je nekoliko sati ranije ispaljena raketa na izraelsko pogranično područje, objavila je izraelska vojska.

Pogođeni su “ključna lokacija za proizvodnju raketa”, kojom upravlja palestinska organizacija Hamas, koja vlada Pojasom Gaze, i “Hamasov tunel na južnom dijelu obalnog pojasa”, navela je izraelska vojska.

Do napada je došlo nakon što su palestinski borci u Pojasu Gaze ispalili projektil prema izraelskom pograničnom području u subotu navečer, prvi put u proteklih mjesec dana.

Izraelska vojska je rekla da protivraketna odbrana nije bila aktivirana i da nije bilo izvještaja o stradalima ili oštećenoj imovini. Prvobitno je bilo nejasno ko je odgovoran za napad.

Ubistvo mladog Palestinca
Zračni napad na Gazu dolazi nakon što je izraelski vojnik u petak ubio mladog Palestinca Ammara Mufleha (23), što je snimljeno kamerom. Snimak je izazvao bijes Palestinaca koji su putem društvenih mreža pozivali na još veći otpor protiv izraelske okupacije.

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell saopćio je da je “veoma zabrinut zobg povećanog nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali”.

“Samo tokom deset posljednjih dana, izraelske snage ubile su deset Palestinaca. Jučerašnje tragično ubistvo Palestinca Ammara Mifleha od strane ISF-a (Izraelskih snaga sigurnosti) posljednji je primjer”, rekao je Borrell.

“Takve neprihvatljive činjenice moraju biti istražene i mora postojati potpuna odgovornost. Prema međunarodnom pravu, smrtonosna sila je jedino opravdana u situacijama u kojima postoji ozbiljna i trenutna životna prijetnja”, naveo je.

Najmanje 207 Palestinaca ubijeno je na okupiranim teritorijama Pojasa Gaze i Zapadne obale te Istočnog Jerusalema ove godine.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *