“IZVINITE, NEMOJTE DA SE LJUTITE, ALI PRVI PUT ČUJEMO” Ovako je Vučić odgovorio Šolcu na zahtev da SRBIJA PRIZNA KOSOVO (FOTO, VIDEO)

141

Nemojte da se ljutite što je naš odnos prema Kosovu drugačiji od vašeg, jer onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, nemojte da se ljutite, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije. Izvinite.

Možete da mislite o meni šta hoćete, ali to je tako, kazao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

On je tako odgovorio na pitanje šta bi bila konkretna posledica Srbiji za pristupanje EU, ako ne prizna Kosovo.

– A mi smo uprks svemu tome, uprkos Rezoluciji 1244 koja je u punoj snazi, smo spremni da razgovaramo o kompromisnim rešenjima i znamo da je to uslov za našu budućnost.

Ovo oko međusobnog priznanja je i za nas iznenađenje, ali Nemačka je velika i moćna, snađna, mi smo mali i ostaje na nama da sagledamo kako da se prema tome ophodino u narednom periodu.

Mi ćemo uvek biti spremni za napredak u dijalogu – kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa nemačkim kancelarom.

Istakao je i da Srbija ne reaguje na taj način na pritisak, u kojem nam neko nešto zapreti, a mi moramo da uradimo.

– Mi smo danas čuli da se traži međusobno priznanje. Mi nikada ranije nismo čuli ni od koga iz Evrope da se traži međusobmo priznanje.

Mi smo slušali da se traži, a ono što jeste deo pregovaračke platforme koju Srbija ima sa EU, to je da se traži normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i nikada niko nije govorio o međusobnom priznanju osim Amerikanaca, koji su tu doktrinu usvojili pre tačno tri godine. Dakle, niko u Evropi ni danas zvanično ne traži međusobno priznanje, to smo čuli danas na konferenciji – podvukao je Vučić.

Kako je rekao, stvari se menjaju na štetu Srbije, kako je i predvideo da će da se događa pre nekoliko nedelja, prateći šta se dešava u drugim delovima Evrope.

– Ako vi mislite da treba da nam pretite zato što se trudimo da sačuvamo poredak UN, ili zato što se trudimo da dođemo do kompromisnog rešenja, mi nemamo ništa protiv. Vi svoj posao, mi svoj posao.

Ono što je za mene bilo važno je da kancelar Šolc razume suštinu problema, i da zna da se stvari rešavaju tako što idete korak po korak.. Srbija nikad nije odustajala od dijaloga, Srbija nikada nije odbila nijedan sastanak, prisustvovala je i prihvatila svaki poziv…

Dokument o nestalim osobama smo mogli da potpišemo još pre godinu dna, ali nismo zbog hira nekih drugih osoba o čemu neću sad da govorim – istakao je Vučić.

Govoreći o kosovskom problemu, Vučić je rekao da ponekad kaže i uradi “nešto što ide i na moju ličnu štetu, gledam da se ugrizem za jezik, da ne bi išlo na štetu građana”.

Nemački kancelar danas boravi u poseti Srbiji, a pre toga se susreo sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini. Tada je Šolc rekao da ni Srbija ni Kosovo ne mogu da postanu član EU ako se međusobno ne priznaju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *