Jagma za ogrevom – cijena drva udvostručena, a peleta gotovo da nema

300

Kalendarski je ljeto, ali prve pahulje opominju da je grejna sezona sve bliža. Sve teža energetska kriza naterala je mnoga evropska domaćinstva da se vrate čvrstom ogrevu. U Srbiji je od proleća jagma za tim ogrevom. U odnosu na lane, cijena drva je udvostručena, peleta gotovo da nema. U Ministarstvu energetike očekuju da će mjere koje su preduzeli, do kraja mjeseca poboljšati snabdevanje.

Zalihe drva prave, ne samo domaćinstva koja se greju tim ogrevom već i ona koja ga prethodnih godina nisu korstila – kupuju bar nekoliko kubika za rezervu, ako zatreba. Višestruko veća tražnja pogurala je i cijene, pa za kubik treba dati od osam do čak 12 hiljada.
“Maja mjeseca cijena drva je bila šest hiljada. Čujemo da je sada duplo skuplje. Ja mislim da je to nerealno”, smatra jedan građanin.

Najteža situacija je sa peletom. I pored ograničenja cijene od 38 hiljada za tonu i zabrane izvoza, na tržištu je i dalje nestašica.

Snabdevači kažu da je dobavljača sve manje.

“Prije ograničenja se mogao naći pelet po katastrofalnim cijenama, sada više ne možemo ni da kupimo pelet”, kaže Vlasnik stovarišta Marko Vitorović.

Darko Marković iz Brodarca ukazuje da je pelet, umesto da bude najjeftiniji za grejanje, ispao najskuplji za ovu godinu.

“Morali smo ugljem da dopunimo, a i do uglja je teško doći”, dodaje Marković.

Iz Ministarstva energetike poručuju da je na području Lebana, Brusa i Knjaževca u sječi sa “Srbijašumama” angažovana i Vojska, kako bi se obezbjedile dodatne količine drva.

Inspekcije i dalje proveravaju i proizvođače i stovarišta peleta. Do sada je podnijeto više od 60 prekršajnih prijava.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva Zoran Lakićević kaže da je cijena peleta ograničena na 320 evra, ali da neki trgovci prodaju pelet po višoj cijeni.

“Zbog toga je značaj ovih inspekcija, tržišne i poreske, da kontroliše i to ćemo nastaviti da radimo”, ističe Lakićević.

RTS
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *