Jarinje: KFOR razvukao bodljikavu žicu, okupili se građani

181

Misija KFOR-a još nije odgovorila na zahtjev za povratak snaga sigurnosti na Kosovo, navodi RTS

Građani srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova deveti dan su na barikadama, a zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom kosovske policije, javljaju srbijanski mediji. Na Jarinju je bio najavljen skup “Zbor na Jarinju, nikada granica”, no pripadnici KFOR-a su jutros potpuno blokirali prelaz i razvukli bodljikavu žicu, tako da se preko njega više ne može ni ući ni izaći s Kosova.

Grupa ultradesničara iz Srbije okupila se 18. decembra, nešto prije 13 sati, kod graničnog prelaza Jarinje, sa srbijanske strane granice.

Skup je oragnizovan na poziv ultradesničarske neformalne grupe “Narodna patrola” predvođene Damjanom Kneževićem. Grupu od nekoliko desetina okupljenih ispred graničnog prelaza zaustavila je srpska policija.

Okupljeni ispred policijskog kordona puštaju nacionalističke pjesme o Kosovu i Srbiji i uzvikuju parole, među kojima i “Kosovo je srce Srbije”, javlja Radio Slobodna Evropa. Pozivu su se odazvale i druge ultridesničarske organizacije i stranke. Pokret Dveri najavio je dolazak, a skupu prisustvuje i Nemanja Šarović iz Srpske radikalne stranke. “Narodna patrola“ poznata је po antimigrantskim akcijama, veličanju srpskih ratnih zločinca i podršci Rusiji u invaziji na Ukrajinu.

Na administrativnom prelazu Jarinje je mirno. Pipadnici KFORA su iza administrativne linije razvukli bodljikavu žicu. Na administrativnom prelazu iz pravca centralne Srbije formiran je kordin policije i okupljen je određen broj građana, javlja urednica informativnog programa Radio televizije Novi Pazar, Senada Kalić, koja je u blizini administrativnog prelaza.

Postavljen je kordon polcije koji ne dozvoljava približavanje administrativnoj liniji. Na Jarinju se okupilo između 150 i 200 građana.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *