Jarun umjesto Yarun: Da li je greška u koordinatama uzrok pada letjelice u Zagrebu

159

Sinoćnji pad neidentifikovane letjelice u Zagrebu i dalje je top tema u regionu, a još uvijek se nagađa o tome kako je ona dospjela čak u Hrvatsku. Moguće pojašnjenje ponudio je bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Josip Štimac, koji je rekao da je, po njegovom mišljenju, “logično ovo što se sad pojavilo na društvenim mrežama”.

“Umjesto Yaruna u Ukrajini u Google Maps su možda ukucali krivo. Ako su upisali pogrešno, Google maps je identifikovao Jarun u Zagrebu. Naravno da će istraga utvrditi sve što se tačno dogodilo, ali to mi se nekako čini najlogičnije”, kazao je Štimac za Večernji list.

Štimac je naveo kako se ta letjelica programira na zemlji prije leta i nema mogućnost korekcije putanje.

“Ono što je isprogramirano, ona prati tu putanju. Mogla je pasti na katedralu ili bilo gdje drugdje. Ali ako je baš pala na Jarun, ovo mi se čini dosta logičnim da su upisane koordinate pogrešnog Jaruna. Radi se o letjelici koja nema posadu.

Padobrani služe za spuštanje te letjelice. Lansira se s kamiona, odleti svoju rutu i prije slijetanja otvori padobrane da se spusti i da se može ponovno. Postoji samouništenje moguće da je došlo i do toga”, pojasnio je on.

Cdm.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *