Jasmila Žbanić: “Aidu prikazivati u srednjim školama da bi se razbio mit o srpskom junaštvu”

141

Jasmila Žbanić, rediteljka, scenaristkinja i autorka prvog filma o Srebrenici “Quo vadis, Aida?”, koji je proglašen najboljim evropskim ostvarenjem 2021. godine, govoreći o “takmičenju” u javnosti između njene Aide” i filma “Dara iz Jasenovca”, kaže da u tome nije učestvovala.

“Ja u tome nisam učestvovala jer filmovi nisu bili uporedivi, kao što ni Jasenovac ni Srebrenica za mene nisu tema prepiranja ili takmičenja nego dubokog poštovanja prema žrtvama i strašno upozorenje na šta su, na kakve zločine su ljudi spremni.”

“Samo idiot može ne suosećati sa srpskim žrtvama u Jasenovcu. Nadam se da će Zafranovićev film o Jasenovcu biti podržan u Srbiji i BiH jer verujem da bi on mogao da napravi vrhunsko delo. Takav film bi trebalo da bude u školskom programu u Hrvatskoj, BiH i Srbiji da stalno podseća decu šta su njihovi preci bili spremni da učine jedni drugima.

A i ‘Aida’ bi trebalo da se prikazuje već u srednjim školama kako bi se razbio mit o srpskom junaštvu i celoj toj lažnoj partrijarhalnoj mitologiji”, rekla je Jasmila Žbanić za “Danas”.

Govoreći o reakciji publike na film, koji je u Novom Pazaru imao premijeru pre nekoliko dana, rediteljka kaže da je jedna od najlepših reakcija koju je dobila bila na premijeri filma u BiH.

“Mi smo na prvu projekciju pozvali mlade ljude iz Srbije, Hrvatske i svih delova BiH jer smo želeli da kažemo: ‘Ne dozvolite da vam ratni zločinci nameću krivicu za ono što niste uradili ili vas teraju da se osećate kao žrtva, a 1995. godine se niste ni rodili. Treba da znate šta se desilo da biste se emancipovali. Zna se ko je počinio genocid, vi niste sigurno.

Ta je poruka relaksirala atmosferu i nakon projekcije jedan mladi čovek je ustao i rekao da je Srbin i da je plakao od pola filma. Neko ko je 20 godina svog života živeo pod propagandom koja ga tera da ne vidi bol drugog, da je negira, da je ismeva, bio je u stanju da plakče zbog sudbine onoga koga su mu uvek predstavljali kao neprijatelja.

To je moć filma, ne govorim o svom filmu, nego o moći umetnosti koja je drugačija od svakog drugog oblika ljudskog komuniciranja. Film se obrađuje i racionalno i emotivno, upija se očima, ušima, kožom. Doživljavamo novu hemijsku reakciju i menjamo se. Osoba koja uđe u bioskop ne izađe ista”, ispričala je Jasmila Žbanić.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *