Je li Abazović pokušao da obmane opoziciju: Pročitajte šte je izmijenio u njihovom Sporazumu o podršci manjinskoj vladi

223

Mandatar za sastav manjinske Vlade Dritan Abazović izmijenio je Sporazum o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. Vlade Crne Gore, koji je pripremila opozicija, napisao je inovirani  dokument, koji su potpisali on i lider SNP-a Vladimir Joković, u kojem je izbrisao ključne stavke. Pokušao je i da  obmane predstavnike 40 poslanika opozicije  da je SNP potpisao osnovni dokument.

U inovinarom dokumentu, Abazović je iz dokumenta opozicije izbacio Rezoluciju o Srebrenici, izmijenio dio oko sankcija Rusiji,  i omekšao dio oko agresije Rusije na Ukrajinu. U inoviranom dokumentu Abazović je Zakon o popisu ubacio u normativne prioritete.

Izmijenio je Abazović  i dio Rezolucije o agresiji Rusije na Ukrajinu u smislu da će predloziti Rezoluciju u skladu sa onima GS UN, i Evropskom parlamentu, ali se briše stavka da se to usvoji na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine Crne Gore. U inoviranom dokumentu se navodi i sagledavanje Regionalnih inicijativa koja se odnosi na Otvoreni Balkan, kao i potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

Dokument se u značajnom razlikuje od onog koji su potpisale stranke opozicije.

Abazović je dokumentu izmijenio neke ključne stavke.

Abazović je u svom izmijenjenom dokumentu sklonio pitanje genocida u Srebrenici.

Umjesto “potpuno posvećeni usklađivanju vanjske politike sa EU i NATO, pisalo je “nedvosmileno osuđujući agresiju Rusije na Ukrajinu”. Abazović je izbrisao dio nastavka ove tačke gdje je pisalo “i podržavajući politiku sankcija koji naši evropski i evroatlanski partneri sprovode prema Ruskoj Federaciji”.

Stavku da se iskazuje puna podrška Rezoluciji Skupštine Cene Gore o genodicu u Srebrenici, kao činu civilizacijskog odnosa prema svim nevinim žrtvama na prostoru bivše Jugosalvije je potpuno uklonio.

U sporazumu koji je predložila opozicija, pisalo je da taj sporazum zaključuju BS, SD, SDP, Forca, AA, DP, DUA, LP, DPS koja će dati manjinsku podršku izboru 43. Vlade Crne Gore, kao i koalicija Crno na bijelo koju predstavlja Abazović svojstvu mandatara 43.Vlade.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *