KABULSKI PAKAO Najsmrtonosniji dan za američku vojsku: 95 mrtvih i 150 ranjenih na aerodromu, Bajden obećao da će LOVITI TERORISTE

Najmanje 95 civila poginula su u dve eksplozije ispred aerodroma u Kabulu, rekli su danas bolnički izvor i talibanski zvaničnik agenciji AP u glavnom gradu Avganistana.

Najmanje 13 američkih vojnika poginulo je u jučerašnjim eksplozijama, a 18 povređeno, za koje je odgovornost preuzela “Islamska država”, tačnije njeno krilo u Avganistanu i Pakistanu poznatije kao ISIS-K. Oko 150 ljudi je ranjeno ukupno.

Zvaničnik NATO saveza izjavio je da sve strane snage imaju cilj da evakuišu svoje građane i radnike svojih ambasada iz Avganistana do 30. avgusta. Ovaj izvor dodao je da će talibanske snage pojačati bezbednost i povećati broj pripadnika obezbeđenja da bi kontrolisali masu na ulazu u aerodrom u Kabulu.

Australija je prekinula evakuacione letove iz Avganistana posle samoubilačkih napada u Kabulu, objavio je premijer Skot Morison, prenosi Srna. On je dodao da je australijsko vojno osoblje evakuisano samo nekoliko časova pre eksplozija i da više nije bezbedno da evakuacija bude nastavljena.

Među žrtvama je i najmanje 28 talibana, saopšteno je iz ovog pokreta i napomenuto da nema razloga da se sa 31. avgusta produžava rok za konačni odlazak stranih trupa iz Avganistana.

Amerika zapečatila ulaze na aerodrom
Više zapadnih zemalja objavilo je da je avio-prevoz za sada gotov, a SAD je zapečatio ulaze na aerodrom i onemogućio dalji odlazak desetine hiljada Avganistanaca koji su radili za zapadne zemlje tokom dve decenije rata.

Američki službenici kažu da je na aerodromu Hamid Karzai oko 5.200 američkih vojnika.

Pre napada SAD i saveznici apelovali su na Avganistance da napuste područje oko aerodroma zbog pretnje militanata Islamske države. Protiv te organizacije bore se i talibani, piše Index.hr.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.