Kako je ubijen saudijski kralj Fejsal i zbog čega su pozadinu atentata htjeli zataškati… VIDEO

530
“Slobodna Bosna” nastavlja serijal iz povijesti.

Naša današnja priča vodi vas u davnu 1975. godinu, na dan kada se u Saudijskoj Arabiji dogodio neobičan atentat na vladajućeg kralja.

Naime, kralja Faisala ubio je niko drugi do njegov mlađi nećak istog imena – Faisal. Taj mladi princ Faisal bio je sin kraljevog polubrata, a ne tako davno se vratio iz SAD-a u Saudijsku Arabiju.

Došao je na audijenciju svom polustricu, kralju Faisalu u saudijsku prijestonicu Rijad. U dvorani u kojoj je kralj primao goste, princ Faisal pridružio se jednoj kuvajtskoj delegaciji.

Kad je došao pred kralja, ovaj ga je prepoznao i prignuo se k njemu da ga srdačno pozdravi po saudijskom običaju. U tom trenutku princ je izvadio pištolj i tri puta pucao.

Prvi metak pogodio je kralja u bradu, a drugi u uho. Treći je metak promašio, a princ je zatim bacio pištolj. Stražari su ga ubrzo savladali. Kralj Faisal umro je istog dana u bolnici, nakon što su ljekari neuspješno pokušavali održati ga na životu. Princu je suđeno i javno je smaknut manje od tri mjeseca nakon atentata.

Pravi motiv princa Faisala da ubije svog polustrica-kralja ostao je do danas misterija. Postoji mnoštvo teorija. Prema jednoj, sve je to organizirala CIA (princ Faisal školovao se u SAD-u) ili neka druga zapadna agencija da ukloni nepodobnog kralja.

Prema drugoj teoriji, princ je bio ovisnik o drogama (u Americi je doista uživao droge). Prema trećoj, princ je bio mentalno poremećen ili se želio osvetiti kralju zbog smrti svog brata. U SAD-u je princ bio u vezi s djevojkom imena Christine Surma, plavušom koja se neko vrijeme pokušavala baviti glumom.

Ona je prinčev potez kasnije tumačila time da je on pokušavao ostvariti mir Saudijske Arabije s Izraelom pa da je stoga ubio kralja, pod čijom se vladom to nije moglo ostvariti.

Da stvar bude još složenija, pri povratku iz SAD-u u Saudijsku Arabiju, princ je bio i u Istočnoj Njemačkoj i u Bejrutu. Postoji mnogo različitih mogućnosti za tumačenje prinčevih motiva, ali pozadina ubistva ni danas nije u potpunosti rasvijetljena.

(SB)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *