Kako “kineski” Vučić napada Đukanovića

120

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obračunava se sa svojim političkim protivnicima sa Zapadnog Balkana, ne samo koristeći moć srpskih državnih medija, tabloida koje kontroliše i vlastitih profila na Fejsbuku, Tviteru i instagramu – već i preko Sine Weibo, najveće društvene mreže u Kini?!

Profil predsjednika Srbije već ima 197.000 pratilaca i na njemu se, oni koji znaju kineski, mogu podrobno upoznati sa dešavanjima u Srbiji, ali i u regionu Zapadnog Balkana. Citiranje Vučićevih stavova vrlo je intenzivno, pa je, recimo, u samo dva dana, 6. i 7. septembra, imao – 18 objava!

Osim promocije ,,velikog ekonomskog uspjeha“ u Srbiji, oslikavanja napora koje ulaže srpska vlast u izgradnju autoputeva, bolnica, otvaranju fabrika, posebna se pažnja posvećuje – ,,odnosima u regionu“. Tačnije: targetiraju se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ali se kritikuju stavovi hrvatskih zvaničnika, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

UDRI MILA

Pojačanu aktivnost Vučićev profil imao je nakon dešavanja na Cetinju i protesta crnogorskih građana zbog ,,helikopterskog“ ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija. Uz slike sekretara Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojereja Igora Jakmičuka, jednog likovnog detalja sa protesta na Belvederu i slike crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, objavljen je zanimljiv stav Moskve: da su protesti vještačke prirode i da mogu biti povezani sa predsjednikom Milom Đukanovićem.

– Sekretar Ruske pravoslavne crkve za vanjske poslove rekao je agenciji Sputnjik da je neka osoba namjerno organizovala protest a taj je čovjek, vrlo moguće, predsjednik Crne Gore – piše na Vučićevom profilu 6. septembra.

Koji dan kasnije, sam je Vučić, na kineskom objasnio politiku crnogorskog predsjednika i prvog čovjeka Demokratske partije socijalista.
– Prava ideja Đukanovića je da on želi Crnu Goru u kojoj nema Srba – konstatuje Vučić.

Baš kao i u Srbiji, Vučić i u Kini ne priznaje državu Kosovo. Ne mora se biti baš poznavalac kineskog, dovoljno je pogledati slike: na jednoj je srpski predsjednik kako mirno gleda u pravcu korisnika društvene mreže, dok je tik pored njega zakačena fotografija mape Kosova – prekrižena crvenim ,,bičevima“.

Crnogorski predsjednik je prva meta na kineskom profilu Aleksandra Vučića, ali se ne propušta prilika da se koji otrovni komentar uputi ka zvaničnicima druge susjedne države, Hrvatske.

UDRI HRVATE

Tako je hrvatski predsjednik Milanović početkom jula bio meta podsmjeha kada je, u jeku srpskih nastojanja da Aerodrom u Beogradu dobije ime Nikola Tesla, prokomentarisao da to Srbi ne smiju uraditi, ali ,,da ga mogu nazvati Brus Li“.

vucic-kinezi

Citat je ispravan, a očito da se neko u Beogradu dosjetio da kineskoj publici podastre Milanovićevo neumjesno poigravanje sa legendarnom filmskom zvijezdom i majstorom karatea. Ozbiljniji je prikaz stava hrvatskog premijera Plenkovića koji je komentarisao velike aktivnosti u Srbiji i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska povodom 15. septembra, novouspostavljenog srpskog praznika ,,Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“.

– Plenković kaže da je provokacija to što će Srbi istaknuti zastave za Dan srpskog jedinstva. Andrej teško da to može istrpjeti – konstatuje samozadovoljno srpski predsjednik, koji, baš kao i u Srbiji, ni u Kini ne priznaje državu Kosovo.

TAJANSTVENE NAMJERE

Opisani detalji sa kineskog profila Aleksandra Vučića pokazuju koliko je ekipa srpskog predsjednika posvećena ,,širenju istine“ zvaničnog Beograda.

kineski-vucic

Iako nigdje nije zapisano da je tvorac profila Vučić, teško je povjerovati da je srpski predsjednik, iako poznat po marljivosti u učenju stranih jezika, tako dobro naučio kinseki. Malo je vjerovatno da mu profil drže vječiti zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ili onaj mlađani poslanik SNS Luka Kebara koji su, uz velike muke, naučili da izmucaju par fraza na kinsekom.

Još je manja mogućnost da je profil samostalno, bez znanja ikoga u Beogradu, otvorio neki fanatični Vučićev fan, mada srpski predsjednik jeste izgradio imidž velikog prijatelja Kine. Zato je logično pretpostaviti da se ,,kineski Vučić“ administrira na društvenoj mreži Sine Weibo tako što – neko iz Beograda plaća usluge ljudima koji dobro znaju kineski. A koju političku korist Vučić ima od otvaranja profila na kineskom kojim blati svoje političke protivnike na Balkanu? To je ostala nepoznanica.

Kako god, srpski predsjednik je pokazao ambiciju da ,,ribrendira“ vlastitu imperijalnu politiku. Sad nije, kao devedesetih prošlog vijeka, slogan ,,Srbija do Tokija“, što je Vučić usklikivao iz vremena kada je bio Šešeljev saradnik. Nova krilatica je izgleda – ,,Srbija do Pekinga“. Preciznije: Vučić do Pekinga.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *