Kako sa privremenim boravkom u Sloveniji legalno raditi u Njemačkoj

159

Državljanima trećih zemalja, među kojima su i Srbija, BIH i Crna Gora, s privremenim boravkom u Sloveniji potrebna je viza “Vander Elst” (viza za državljane trećih zemalja zaposlene kod poslodavca iz EU) uz potvrdu o socijalnom osiguranju A1 ako idu u Njemačku preko slovenačke firme.

Ova viza se mora izdati svakom radniku koji je državljanin treće zemlje s privremenim boravkom u Sloveniji prije odlaska na rad u Njemačku preko slovenačke firme, objašnjava Delavska Svetovalnica.

Državljanima trećih zemalja koji imaju dozvolu stalnog boravka u Sloveniji ne treba viza, pod uslovom da trajanje službe u Njemačkoj ne prelazi 90 dana u razdoblju od dvanaest mjeseci.

Preciznije rečeno, državljani trećih zemalja s privremenim boravkom u Sloveniji koji imaju mogućnost rada u Njemačkoj preko slovenačkog poslodavca bez A1 papira i Vander Elst vize ne smije raditi izvan Republike Slovenije.

Ako vas zateknu u Njemačkoj bez odgovarajuće dokumentacije, dobit ćete kaznu, kao i zahtjev za izlazak iz Njemačke i zabranu ulaska u Njemačku na nekoliko mjeseci ili više. Moguća je i zabrana ulaska u šengenski prostor na određeno vrijeme, a u njemu se nalazi i Republika Slovenija. Samim tim, vrlo je vjerovatno da će vas u firmi za koju ste radili u Njemačkoj skinuti s platne liste jer vam je onemogućen boravak u šengenskim zemljama.

Na slijedećim fotografijama je primjer vize Vander Elst i privremene isprave izdane od administrativne jedinice za vrijeme dok čekati vizu.

 

Prema tome, naša redakcija vam savjetuje da bez prethodno navedenih dokumenata ne putujete na rad u Njemačku. Vrlo vjerovatno vas neće često kontrolisati, ali prilikom kontrole riskirate svoj ostanak i rad u Republici Sloveniji.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *