Kako uljepšati brak savjetima Muhammeda a.s.?

213

Da li je moguće biti dobar suprug ili supruga bez praktične primjene onoga čemu nas je podučio Muhammed, s.a.v.s.? Složit ćete se svakako da nije.

Ovaj tekst je vezan upravo za nažalost zapostavljenu oblast, a to je uzimanje pouke i primjena savjeta Muhammeda, s.a.v.s., u bračnom životu vjernika i vjernica. Na kraju krajeva, brakom upotpunjujemo polovinu naše vjere i od njega u velikoj mjeri zavisi i naš položaj na budućem svijetu.

Savjet broj 1. – Neka vaš brak i djela budu samo radi Allahovog zadovoljstva

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Zaista se djela cijene samo prema namjerama i zaista će svaki čovjek dobiti samo ono što je naumio svojim djelom, pa ko bude hidžru učinio u ime Allaha i Njegova Poslanika, njegova hidžra je Allahu i Njegovu Poslaniku, a ko bude hidžru učinio radi materijalne dobiti, ili zbog žene da bi je oženio, njegova hidžra je za ono za šta ju je naumio.” Hadis bilježe imami Buhari i Muslim.

Ma koliko voljeli naše supružnike, ljubav prema Allahu i Poslaniku, s.a.v.s., ipak dolazi na prvom mjestu. Iz prethodno citiranog hadisa vezano za brak možemo uzeti slijedeće pouke:

–          U tekstu se spominje slučaj čovjeka koji je učinio hidžru iz Mekke u Medinu radi čega? Radi braka s ženom po imenu Ummu Kajs. Iz tog razloga je kasnije stekao i nadimak – Muhadžir Ummu Kajs. Kao što spominje Poslanik, s.a.v.s., čovjek dobije nagradu skladno onome što želi.

–          Čovjek ima nagradu SAMO za djela urađena iskreno u ime Allaha. Ukoliko želimo brak s nekom osobom, radi nje same ili radi bilo kojeg drugog ovozemaljskog razloga ili interesa, a ne radi Allaha, time lišavamo same sebe velikog dobra, slično čovjeku iz hadisa koji je učinio hidžru radi ženidbe.

–          Pogrešan nijjet već na početku braka može kasnije nagristi međusobnu vezu supružnika, jer sve što nije učinjeno u ime Allaha, ima „rok trajanja“.

–          Koliko puta pojedini muslimani i muslimanke prije braka kriju svoje pravo lice i predstavljaju se kao pobožna i čestita ljudska bića, da bi nakon stupanja u brak pokazali svoje pravo lice? Takvi i slični postupci ukazuje na pokvarenost njihovih nijjeta. Molimo Uzvišenog da popravi stanja svih muslimana.

–          Brak je djelo koje Uzvišeni voli i s kojim je zadovoljan. Stoga supružnici moraju očistiti svoja srca i nijjete i uskladiti svoja djela s sunnetom Poslanika, s.a.v.s, kako bi Onaj Koji ih je spojio u bračnu zajednicu – bio zadovoljan s njima.

 

Savjet broj 2. – Supružnici  jedni druge savjetuju i podržavaju

 

Poslanik s.a.v.s., kaže: “‘Vjera je savjet!‘ Rekoše: ‘Savjet o kome, Božiji Poslaniče?’ Reče: ‘Savjet o Allahu, Njegovoj Knjizi, Njegovom Poslaniku, vođama muslimana, i o ostalom muslimanskom puku!’” Hadis bilježi imam Muslim.

Neki savjeti koje možemo uzeti iz ovog hadisa su:

–          Ovaj hadis objašnjava stub porodičnog života. Na prvom mjestu, suprug i supruga moraju ŽIVJETI islam; dati prednost Allahu u svemu što rade. Supružnici su očistili nijjete i u brak stupili radi Milostivog; a nakon toga ŽIVE i trude se radi Njegovog zadovoljstva.

–          Supružnici čine „tim“; kroz život hode, trude se, planiraju. Oba supružnika iznose svoje prijedloge i mišljenja i rade radi zajedničkog dobra. Da bi sve funkcionisalo kako treba, potrebno je imati vođu koji sasluša sve prijedloge i nepristrasno donosi konačnu odluku.

–          Suprug nema apsolutan autoritet, već i supruga i djeca imaju pravo da ukažu na njegove greške i podstiču ga da bude bolji. Sličan tome je primjer o savjetovanju vladara muslimana koje i obični muslimani trebaju podsticati da budu bolji.

–          Prema supružnicima i djeci, kao i rodbini je potrebno biti ljubazan i iskren. Potrebno ih je savjetovati, kao što nas Poslanik, s.a.v.s. podučava. Moramo se međusobno podsticati na dobro i čuvati od zla.

–          Kao što moramo davati savjete, moramo naučiti da saslušamo i prihvatimo savjet drugih. Nemojmo gledati kao na slabost ako nekada pogriješimo i prihvatimo tuđe mišljenje.U tome leži snaga, a istinska slabost je okrenuti glavu.

–          Moramo željeti svojim supružnicima dobro. Nemojte se gledati kao neprijatelji. Nemojte jedni drugima štetu nanositi, bilo djelima ili riječima. Savjetujte se i podržavajte na putu dobra.

Samo zamislite kad bi svaki par samo primijenio pouke ovog hadisa na svoj život. Zar se ne bi drastično smanjio broj razvoda i popravio kvalitet ljudskih života?

 

Savjet 3. – „Zar nagrada za dobro učinjeno djelo može biti nešto drugo do dobro?! „

Kur’an, Er-Rahman, ajet 60.

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Zaista je Uzvišeni Allah čist i prima samo što je čisto. On je naredio vjernicima ono što je naredio poslanicima, rekavši: 

“O poslanici, dozvoljenim i lijepim jelima se hranite i dobra djela činite, jer Ja dobro znam što vi radite!“ Također je rekao: „O vjernici, jedite ukusna jela koja smo vam podarili i budite Allahu zahvalni, ta vi se samo Njemu klanjate!“ 

Zatim je spomenuo čovjeka koji nakon dugog puta, prašnjav i raščupan, diže ruke i moli: „O, Gospodaru, o Gospodaru!“, a hrani se od harama, pije od harama, oblači se od harama, i odgojen je na haramu.

Kako da mu se Allah odazove!?“ Hadis bilježi imam Muslim.

Savjeti iz hadisa:

–          Kako siješ, tako ćeš i požnjeti, kao što nas uči Poslanik, s.a.v.s., ukoliko u tijelo unosimo haram hranu i piće, ne možemo očekivati ni dobar ishod od naših dova. A šta ako u brak unosite zlobu i mržnju, kako možete očekivati rahatluk i mir?

–          Brak  se jača s dobrim i lijepim djelima, pokornošću Allahu i ispunjavanjem islamskih propisa. Razara se nepokornošću Stvoritelju, kršenjem rodbinskih veza i narušavanjem prava supružnika.

–          Za virus razvoda i bračnih problema, antibiotik su lijepa riječ i dobra djela. Zar ne znamo za savjet Milostivog iz sure Fussilet: Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati.“ Ako je takav slučaj s neprijateljem našim, kako je tek s nama najbližima?

 

Savjet broj 4. – “Od ljepote islama čovjeka je ostavljanje onoga što ga se ne tiče.” Hadis bilježe Tirmizi i Ibn Madže.

Savjeti iz hadisa:

–          Preokupacija s drugima i tuđima je danas nažalost normalna pojava i među vjernicima i vjernicama. „Zašto je on ovo, kako je ona onakva izašla, šta li oni rade, od čega žive“ – samo su neka od brojnih pitanja i stvari koje s nama nemaju nikakve veze, a koja jednostavno „moramo znati“.

–          Koliko se je samo brakova i porodica razrušilo zbog priča drugih o njima, zbog priča njih o drugima, zbog „petljanja“ svakoga i sviju u intimne bračne probleme i stvari? A većina tih stvari spadaju u kategoriju stvari „koje nas se ne tiču“.

–          Zar mislite da razmišljanje i govor o stvarima koja vas se ne tiču ne djeluje loše na iman; da su vaša srca ostala čista; da zbog tih riječi neće i drugi o vama tako pričati? Ono što dajete drugima, to se i vama vraća, upamtite.

–          Spriječite bolest ogovaranja i širenja „praznih priča“ da otruje vaše brakove. Nemojte pričati o drugima ružno, pa ni kad ste nasamo. Inače, uskoro ćete se iznenaditi da i drugi o vama pričaju baš kao i vi o njima; iza leđa i potajno.

–          Ako se posvađate sa supružnikom, nemojte to širiti okolo po „mahali“. To su vaše privatne stvari koje se ne tiču drugih ljudi. Sjetite se poruke ovog hadisa.

Piše: Nedim Botić

Akos.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *