KAZAHSTAN Gore zgrade, demonstranti upadaju u kancelarije, čuju se pucnji VIDEO

236

U kazahstanskom gradu Alma Ata jutros su nastavljeni sukobi demonstranata i policije. Demonstranti su upali u zgradu uprave (akimata). Policija koristi gumene metke za razbijanje mase okupljenih, javlja Sputnjik.

Ima mrtvih policajaca 

U neredima je povređeno više od 100 policajaca i 50 civila, obajvili su tamošnji mediji. Međutim, broj žrtava nije poznat, ali sudeći prema rečima predsednika te zemlje žrtava ima među policajcima. Predsednika Tokajev nije dao više podataka o broju stradalih.

Inače, predsdnik Tokajev prethodno je rekao da će „u situaciji sa protestima planira da postupa oštro“ kao i da neće napuštati glavni grad šta god da se dogodi.

Isključen internet  i mobilna telefonija 

U  središtu sukoba u gradu Alma Alta već nekoliko sati ne radi mobilna telefonija, kao ni internet, javljaju ruski mediji.

Demonstranti su u tokom današnjeg dana upali u redakciju RTV Mir. Sva oprema je uništena, a zaposleni evakuisani.

Demonstranti oteli policiji štitove, vatrogascima vozilo 

Tokom dana na ulicama nekoliko gradova u Kazahstanu viđene su dramatične scene. Demonstranti u Alma Ati oduzeli su policiji vatreno oružje, štitove i pendreke, a u jednom trenutku oteto je i vatrogasno vozilo.

Upad u zgrade vlade 

Nakon što su upali u sedište gradonačelnika, demonstranti su pokušali da uđu u rezidenciju predsednika u Almatiju, navodi ruska agencija TAS S. Novinski portal zakon.kz pozivajući se na izjave svedoka tvrdi da su uspeli u tome. U ovoj oblasti se može videti dim, čuju se eksplozije šok bombi i pucnji.

https://twitter.com/i/status/1478698007801511936

https://twitter.com/i/status/1478698109932867588

Nova.rs

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *