Kina se protiv delta soja bori mjerama kakve svijet nije vidio

135

Delta soj dospeo je u Kinu 10. jula preko ruskog putničkog aviona koji se sleteo u Nanđing. Virus se proširio na 16 provincija. Vuhan, najveće žarište u 2020. godini, testira svih 12 miliona svojih stanovnika. Mere koje sada primenjuje Kina neuporedive su sa bilo čime što može da se vidi u ostatku planete.

Vuhan, glavni grad provincije Hubei u centralnoj Kini, opet je u svetskim vestima. Grad planira da testira svih 12 miliona stanovnika nakon što je potvrđena pojava delta soja. Lokalne vlasti su ozbiljno shvatile pojavu novih slučajeva, jer od prošlog maja Vuhan nije imao nijedan slučaj infekcije korona virusom.

Li Ćiang, zvaničnik Vuhana izjavio je da će početi masovno testiranje „da bi se osigurala bezbednost svih u gradu i da bi se saznalo koliko ima zaraženih“.

Rečeno-urađeno. Nakon obaveštenja nadređnih, 3. avgusta se se stanovnici preko noći mobilisali. Sekretar Ćin Hongmei je utvrdio plan akcije precizne podele posla i obezbedio da svako savesno vrši svoju dužnost. Pokrajinsko tužilaštvo je čak poslalo više od 70 članova Komunističke partije da pruže pomoć oko testiranja. U cilju efikasne kontrole i smanjenja rizika od oboljenja novim delta sojem, Vuhan je zatvorio delove grada i otkazao sve manifestacije.

Vuhan testiranje
Masovno testiranje u Vuhanu Foto:LI KE / Newscom / Profimedia

Stanovnicima su upravnici zgrada poslali obaveštenje o rasporedu testiranja. Testiranje je počelo u skladu sa zdravstvenim merama.

Tog dana vrućina je tog dana bila nepodnošljiva, izveštava People.cn, međutim stanovnici su sarađivali i među ljudima je postojalo razumevanje, što je doprinelo da proces testiranja bude efikasniji.

Volonteri su na prostor na kome se vršilo testiranje doneli suncobrane, šatore, stolice i nudili su ljudima osvežavajuća pića. Osobe sa invaliditetom, starija lica i trudnice testirani su zasebno u „zelenoj traci“.

Masovno testiranje u Vuhan
Masovno testiranje u Vuhanu Foto:Tanjug/Chinatopix via AP

Da bi osigurali da nikoga ne preskoče, radnici predvođeni sekretarom Ćinom testirali su stanovnike duže od 10 sati, nakon čega je 4169 lica bilo testirano.

Partijske organizacije na svim nivoima pridržavaće se prvobitne misije, prenosi People.cn, a to je prevencija i kontrola epidemije.

Članovi partije biće na liniji opasnosti zajedno sa zdravstvenim radnicima i obavljaće svoju dužnost prema zajednici pomaganjem oko testiranja stanovnika Vuhana i otkrivanjem novih slučajeva. Zadatak svih zaposlenih je zaštita mira u tom području.

Vuhan testiranje
Masovno testiranje u Vuhanu Foto:LI KE / Newscom / Profimedia

Kako izveštava CNN, mere koje Kina uvodi da „po svaku cenu“ zaštiti svoje stanovništvo (karantini, masovna testiranja, zatvorene granice), mogu izgledati drastične, ali su u velikoj meri efikasne. Izuzev nekoliko izolovanih slučajeva infekcije u prethodnih godinu dana, život u velikim gradovima vratio se u „normalu“.

Brzim reagovanjem i disciplinom od 20. jula, kada je otkriven prvi slučaj u Nanđingu, u Kini je registrovano samo 414 novih slučajeva.

Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *