Ko je čovjek koji je pucao po Norveškoj – napad lukom i strijelom VIDEO/FOTO

112

Ubica koji je lukom i strelom gađao ljude na ulicama norveškog grada Kongsberga identifikovan je kao Espen Andersen Broten (37), prenose norveški mediji.

U pitanju je Danac koji živi u Kongsbergu, a koji je, kako je prethodno saopštila policija, uzeo muslimansku veru.

On je odranije poznat policiji, koja je brinula da se možda radikalizovao.

Norveški mediji identifikovali su Espena Andersena Brotena kao 37-godišnjeg Danca koga je policija uhapsila nakon napada u sredu.

Brotena je identifikovalo nekoliko komšija u gradu Kongsbergu pre nego što je otkriven sada izbrisani video-snimak na Jutjubu u kojem je sebe opisao kao „glasnika“ koji „dolazi sa upozorenjem“.

“Zdravo, ja sam glasnik. Dolazim sa upozorenjem. Da li je ovo on što želite? Ako želite da se iskupite, sad je vreme. Svedočim da sam musliman – dodaje on na snimku”, piše “Dejli mejl”.

Snimak je objavio 2017. godine, nakon čega je jedan njegov prijatelj alarmirao policiju.

“Bio je poput bombe koja otkucava”, rekao je prijatelj za VG.

Drugi njegov poznanik je za NRK rekao da je Broten imao psihičke probleme i da njegov napad nema veze sa preobraćanjem u islam.

“Reč je o osobi koja je teško mentalno bolesna i koja od adolescencije imala probleme. To je u velikoj meri uticalo na živote njemu bliskih osoba”, rekao je on.

U međuvremenu je iz policije potvrđen identitet napadača, a rečeno je i da sarađuje sa policijom.

Policijska tužiteljka An Iren Svane Matijasen rekla je za NRK da će 37-godišnjaka pregledati sudski psihijatrijski stručnjaci.

Prethodno su iz policije rekli da napad tretiraju kao teroristički akt i da ne traže druge osumnjičene.

U međuvremenu su sudski dokumenti otkrili da Broten ima dugu kriminalnu istoriju, uključujući incident u maju prošle godine u kojem je pretio da će ubiti oca i nosio pištolj.

Broten je sa revolverom kolt otišao u očevu kuću i pretio mu, pre nego što je pobegao ostavivši pištolj za sobom. Dvojica rođaka su zatim protiv njega tražila zabranu prilaska, koju je on prekršio u avgustu prošle godine.

Sudski dokumenti takođe otkrivaju da je on već bio osuđivan za tešku krađu i posed droge unazad barem do 2011. godine, mada verovatno i ranije. Izgleda da je bio bez posla od početka 2000 -ih, izvestio je norveški VG.

Policija je danas zapečatila kuću osumnjičenog, koja se nalazi u blizini supermarketa u kojem je napad počeo, dok su forenzičari snimljeni kako pretražuju drugu obližnju zgradu.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *