Ko se čega odrekao zarad koalicije SDA i SPP-a ?!

157

Kako naša redakcija saznaje, definitivno je sklopljen dogovor i koalicija između SDA i SPP za formiranje većine u novom sazivu Nacionalnog savjeta bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji, koji i jedni i drugi zovu BNV, kao da Bošnjaci jedini imaju instituciju tog tipa u Srbiji.

Ova koalicija ostavlja neka otvorena pitanja na koje naša redakcija traži odgovor. Pa da krenemo redom.

1. Rijaset ili Mešihat? Da li SPP odustaje od jedinstvene islamske zajednice ili Sulejman Ugljanin od Islamske zajednice Srbije? Da li je SPP procijenio da je priču o jedinstvenoj islamskoj zajednici maksimalno i do kraja iskoristio, i da nema opasnosti od osipanja biračkog tijela ako od nje sad odustane? Šta kažu uposlenici islamske zajednice o ovoj koaliciji? Čekamo reakciju muftije Dudića.

2. Kakva je reakcija funkcionera SDA i SPP u Sjenici, a naročito u Tutinu? Da li će Zaim Redžepović i odbor SPP u Tutinu prihvatiti koaliciju sa SDA, bez “oslobađanja Tutina”? Kako sad u koaliciju sa onima koji su do juče bili najgora lokaln samouprava, koji su zloupotrebljavali vlast za krađu, koji su uzurpirali sve institucije i privatizovali opštinu?

3. Kako će novi koalicioni partneri pomiriti stavove prema Beogradu i Vučiću, kad je poznato da su im stavovi po tom pitanju dijametralno suprotni? Jedni su neumjereni u dodvoravanju vlasti i hvaljenju svakog Vučićevog poteza, dok drugi (makar dok nisu u vlasti) insistiraju na apsolutnoj autonomiji Sandžaka, promjeni ustava čije su izglasavanje podržali, na nezavisnom Kosovu i svaku priliku koriste za napade na Vučićevu vladu.

4. Kakva je reakcija Turske na ovu koaliciju? Poznata je činjenica da već godinama unazad Turska blokira svaku moguću koaliciju SPP-a sa SDA, zbog povezanosti rahmetli Muamera Zukorlića sa Feto organizacijom, turskom opozicijom kao i forsiranja arapske interpretacije islama. Biće interesantno vidjeti da li ovo znači i definitivno okretanje leđa Erdoganu i Turskoj?
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *