Ko su žene na funkcijama u Novom Pazaru

146

Politika već poodavno nije „muški posao“. O tome svedoči ne samo obavezna kvota od 40 odsto žena na listama za republičke izbore već, sudeći i po istraživanju Danasa, predstavnice „lepšeg pola“ zauzimaju sve značajniji broj važnih funkcija u većini gradova i opština.

Ostaje dilema da li je to dovoljno ali, u svakom slučaju, Dragana Sotirovski u Nišu, ali i Aleksandra Popović i Ardita Sinani, na jugu Srbije, u Surdulici i Vranju, su na čelnim pozicijam u ovim lokalnim samoupravama.

Sa druge strane, u Zrenjaninu, sve do danas, samo jedna žena obavljala je funkciju predsednice opštine.

NOVI PAZAR: Više žena u lokalnoj samoupravi posle 2.000. godine

Demokratske promene 2000. godine, u Novom Pazaru, široko su otvorile vrata ženama u politici. One su, do tada, bile samo deo obavezne statistike „u skladu sa zakonom“.

Ženama su bila namenjena šefovska mesta, bile su retke na direktorskim funkcijama, ali ih nije bilo na ključnim pozicijama gradske administracije koje su bile bile samo „muške funkcije“.

Od tada važne funkcije u lokalnoj samoupravi obeležavaju pripadnice lepšeg pola.

Prva žena na čelu Novog Pazara, od 2000. do 2004.g odine, bila je Vasvija Gusinac, profesorka engleskog. Po tadašnjem zakonu, ona je bila predsednica Opštie i lokalnog parlamenta.

Ko su žene na funkcijama u Novom Pazaru, Nišu, Subotici, Majdanpeku, Novom Sadu, Užicu, Zrenjaninu, Kragujevcu i Vranju 1
Ulfeta Demčović, foto: Gradska uprava

Kada su te dve funkcije razdvojene, žene su birane za čelne pozicije u lokalnom parlamentu. U poslednjih 14 godina, predsednice lokalne skupštine bile su žene: Borka Jovanović, penzionisana učiteljica, Sadija Curić, diplomirana poljoprivredna inženjerka, ekonomistkinja Ifeta Radončić i sada aktuelna predsednica Anela Halilović – Šemsović, lekarka.

Svaki novi izbori, u lokalnu upravu „dovode“ veći broj žena. Od poslednjih lokalnih izbora, njihov broj je znatno povećan.

Gradski parlament, kojim predsedava Anela Halilović – Šemsović, ima 47 odbornika, od toga 23 ili 48,9 odsto su žene.

U Gradskom veću od devet članova, trećina su žene i njima su povereni odgovorni resori: obrazovanje i rodna ravnopravnost, infrastruktura i građevina i društvene delatnosti, razvoj informatičkog društva i ekologija.

Članica Gradskog veća Ulfeta Demčović, zadužena za obrazovanje i rodnu ravnopravnost, rekla je novinarki Danasa Slađani Novosel da su Novopazarke „znatno zastupljene u politici, ali ima mesta da ih bude još više“.

„Dosadašnja iskustva su pokazala da su žene siguran stub u partijskim aktivnostima. To posebno dolazi do izražaja u predizbornim kampanjama, kada mi, da mi ne zamere kolege, iznesemo oko 80 odsto svih aktivnosti“, objašnjava Demčović i dodaje da ne misli samo na svoju Sandžačku demokratsku partiju (SDP), već i na ostale stranke u gradu.

Odbornice, u Skupštini grada, formirale su svoju mrežu, koja prevazilazi čvrste i često nepomirljive partijske stavove.

– Bez obzira na političke razlike, žene se bolje razumeju, lakše se dogovaraju, nalaze odgovarajuća rešenja i kad se to čini nemogućem.

Glasam za više žena u politici i na ključnim mestima, u gradskoj upravi i na rukovodećim mestima u preduzećima, ustanovama i institucijama. Politika nije i ne treba da bude muški posao“, naglašava Demčović.

U novopazarskoj gradskoj upravi mnogo žena je na načelničkim mestima u odeljenjima i šefovskim pozicijama službi. Na direktorskim mestima u školskim i predškolskim ustanovama.

U gradskoj upravi „najduži ženski funkcionerski staž“ je u Gradskom pravobranilaštvu. Na tom mestu, duže od dve decenije, smenjuju se žene – pravobraniteljke.

Danas.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *