Komšić: Divljaštvo dopušteno Karadžiću ne smije biti tolerisano Dodiku

100

SARAJEVO, (Patria) – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić reagovao je na istupe Milorada Dodika nakon odluke o zabrani negiranja genocida. Za Komšića je neprihvatljiva retorika kojom se između ostalog zagovara otcjepljenje RS-a.

“Dodik je svojim postupcima, od davanja ordenja ratnim zločincima, preko raspisivanja neustavnih referenduma, do veličanja i slavljenja genocida, na najozbiljniji način doveo u pitanje opstanak manjeg bh. entiteta. Svaki daljnji korak u tom smislu, odnosno pokušaj provođenja zabrane rada institucija države Bosne i Hercegovine, značit će direktne posljedice u prvom redu po Dodika a onda i po manji bh. entitet. Očekujem da demokratski dio međunarodne zajednice hitno proširi sankcije Dodiku, koji je dokazani odmetnik od međunarodnog prava, i čije se najave više ne mogu tolerisati, jer su direktna prijetnja po stabilnost, mir i sigurnost ne samo regije nego i Evrope.

Ako je divljaštvo dopušteno Karadžiću koji je proveo genocid, to isto ne može biti dopušteno Dodiku. Podrška u odbacivanju zakonske zabrane negiranja genocida koju mu pružaju politički saveznici iz HDZ-a je zanemariva, ali ne smije biti izgubljena iz vida, niti oproštena”, kazao je Komšić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *