Komšić odgovorio Schmidtu: Loša vam je ocjena, tri glasačke kutije su anticivilizacijske

127

Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt na simpoziju o evropskoj budućnosti BiH kazao da se Hrvatima mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima, govoreći u kontekstu Izbornog zakona, oglasio se i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On je Schmidtovu izjavu ocijenio lošom, naglašavajući da nacionalna podjela ne može biti dio rješenja.

“Loša je ocjena gospodina Schmidta da neudovoljavanje etničkom predstavljanju može dovesti do blokade izbornog procesa, pa čak i do ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”, istakao je Komšić za Klix.ba.

Schmidt je kazao da bi u suprotnom, dakle ukoliko se Hrvati budu osjećali nezastupljenima, moglo doći i do blokade izbora.

“Princip po kojem bi se formirale glasačke kutije za Bošnjake, kutije za Hrvate, kutije za Srbe, pa onda posebno kutije za ostale građane, je anticivilizacijski i ono što je anticivilizacijsko ne može biti dio rješenja, jer ni u Njemačkoj niti u bilo kojoj civiliziranoj državi ne postoje posebne glasačke kutije za katolike, protestante i muslimane”, naglasio je Komšić.

Podsjetimo, u BiH je u toku rasprava i politička utakmica u vezi s izmjenama Izbornog zakona, a najviše u kontekstu izbora članova Predsjedništva te delegata u Dom naroda FBiH. Formirana je Interresorna radna grupa, ali trenutna politička klima ne ostavlja mnogo prostora da će doći do dogovora.

U tom kontekstu bit će zanimljivo pratiti kako će se o tom pitanju odrediti novi visoki predstavnik.

Klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *