KONTRATEŽA RUSKOM CENTRU U NIŠU? General Tabor: Američka baza biće u Albaniji, nije ODGOVOR NA RUSKU BAZU u Srbiji

234

Američki general Dejvid Tabor izjavio je da su glavni su razlozi da Američka komanda specijalnih operacija za Evropu bude u Albaniji geografski položaj te zemlje, ojačan odličnim partnerstvom koje su SAD imale sa albanskim snagama za specijalne operacije, piše “Koha”.

Tabor je dodao je jedan od bitnih faktora i izuzetna podrška albanske vlade i albanskog naroda i negirao da je ruska baza u Nišu, u Srbiji, bila motiv za formiranje Komande za specijalne operacije SAD.

– Znamo šta neke zemlje rade, ali to nije ono što nas motiviše. Ono što nas zaista motiviše je obuka zajedno sa našim saveznicima i partnerima kako bismo izgradili još veće kapacitete. Za nas nije toliko važno šta rade druge zemlje.

Ono što interesuje naše saveznike je nama mnogo bitno. Tako da ćemo nastaviti da jačamo ove odnose kad god i gde god možemo – rekao je Tabor u intervjuu za Top vesti, prenosi “Kosovo online”.

Kako kaže, komanda koja se formira u Albaniji je komandni centar za specijalne operacije SAD u Evropi i neće biti saradnje sa drugim savezničkim zemljama, osim sa Albanijom, ako postoji obostrani interes.

Prema Taboru, to će biti relativno mala vojna baza, sa otprilike 10 do 15 ljudi, za koju se očekuje da će biti podrška posvećenosti SAD ne samo u Albaniji, već i u zemljama kao što su Kosovo, Bosna, Srbija, Hrvatska i širom regiona.

– Važno je naglasiti da je ovo regionalna komanda koja će služiti za angažovanje naših snaga sa mnogim saveznicima i partnerima širom regiona. Ovo će biti komanda za podršku operacije i kontrole američkih snaga angažovanih širom regiona – rekao je David Tabor.

Dejvid Tabor
FOTO: RTS / SCREENSHOT
Dejvid Tabor

Izbor Albanije za američku komandu prokomentarisao je i bivši general NATO i bivši komandant Kfora Erhard Biler.

On je u intervjuu za “Dojče vele” rekao da se otvaranje baze u Albaniji dešava zato što je ona vredan partner NATO.

– Albanija je trinaest godina vredan partner NATO. Naravno, postoji interes da se nastavi sa podrškom albanskim oružanim snagama i obučavanjem njihovih veština. Drugo, važno je pomoći u obuci drugih zemalja NATO u regionu – Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji – rekao je Biler.

On je pojasnio da je baza u Albaniji vezana za obuku specijalnih snaga.

– Potrebni su im isti standardi po kojima se obučavaju ako je potrebno da učestvuju u misijama. Specijalne snage su elitne jedinice koje se mogu koristiti iza neprijateljskih linija, na primer za otkrivanje i borbu protiv neprijateljskih ciljeva visoke vrednosti, kao što su artiljerija i raketni položaji.

Njihov opseg zadataka uključuje spasavanje talaca i evakuaciju ljudi u slučaju vanredne situacije i hapšenje ratnih zločinaca i borbu protiv terorista – kazao je Biler.

Evropska komanda SAD je 14. januara objavila da uspostavlja novi štab na Balkanu – jedinicu za specijalne operacije sa sedištem u Albaniji, kao deo zajedničkih napora američke vlade da poveća uticaj Zapada i obezbedi stabilnost u regionu. Jedinica će biti odgovorna za obezbeđivanje interakcije između američkih i albanskih snaga, kao i za strateški pristup glavnim balkanskim vojnim centrima.

Blic.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *