barjaktar dron

Kosovo kupuje turske dronove Bayraktar

256

Kosovski ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka potvrdio je danas da Kosovo planira kupovinu bespilotnih letjelica Bayraktar proizvedenih u Turskoj.

Damka je na pitanje novinara o ciljevima Kosova u naoružavanju potvrdio da je kupovina dronova Bayraktar na dnevnom redu.

“Naravno, pitanje naoružanih bespilotnih letjelica također je na našem dnevnom redu. U tom smislu naša država nastavlja da radi. Ostvarene su posjete. Naša predsjednica i ministar odbrane obišli proizvodna postrojenja. Svaka država želi imati bespilotne letjelice kod kuće, u skladištu svog vojnog arsenala”, rekao je Damka.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u februaru ove godine posjetila je fabriku za proizvodnju dronova Bayraktar. U međuvremenu, Albanija je danas formalizovala kupovinu tri takve bespilotne letjelice .

Bayraktar je relativno jeftina bespilotna letjelica koja je prvi put poletjela 2014. godine. Takve bespilotne letjelice tipa TB2 koriste vojske nekoliko zemalja, a također su poslane u Ukrajinu kao pomoć snagama Kijeva u borbi protiv ruske agresije.

Uprkos činjenici da cijena Bayraktara nije javno objavljena, početkom ove godine organizovano je prikupljanje sredstava za kupovinu takvih dronova za Ukrajinu, a organizatori prikupljanja sredstava smatraju su da je za jedan dron dovoljno pet miliona eura.

Bayraktari su također imali veliku ulogu tokom sukoba 2020. godine u spornoj regiji Nagorno-Karabah, kada je Azerbajdžan upotrijebio dronove TB2 protiv armenskih snaga.

(Klix)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *