Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice, beogradski mediji tvrde da je “počela okupacija” /VIDEO/

134

Pripadnici Kosovske policije iz redovnih jedinica, albanske nacionalnosti, od večeras ulaze u sjeverni dio Mitrovice, sa ciljem da pojačaju prisustvo u delovima grada gdje živi etnički mješovito stanovništvo, među kojima su prije svega Albanci. Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo “zaštita etnički mešovitih delova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa Sjevera da se ne osjećaju bezbjedno“, rečeno je za KoSSev u Kosovskoj policiji.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ubrzo nakon najave Kosovske policije da će pojačati prisustvo na Sjeveru, a u jeku najnovijih tenzija nakoj prekjučerašnjih incidenata, veći broj policajaca viđen je u Bošnjačkoj mahali u sjevernom dijelu Mitrovice, ali i drugim dijelovima grada, objavio je večeras KoSSev.

Kosovska policija saopćila je da će u narednim danima povećati svoje prisutvo na sjeveru Kosova i dodala da su održavanje javnog reda, garantovanje sigurnosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike, među njenim glavnim ciljevima, prenosi Gazeta Express.

Kako se navodi u saopćenju, Policija Kosova ima kapacitet za upravljanje i kontrolu sigurnosne situacije i održavanje reda, kao i preduzimanje radnji za sprovođenje zakonitosti na teritoriji Kosova.

“Prioritet Kosovske policije je osiguranje bezbijednosti za sve građane, stoga, ocjenjujući trenutno stanje i trendove u sjevernim općinama, policija će narednih dana pojačati prisustvo policije na sjeveru kako bi ostvarila ciljeve. Kosovska policija kontinuirano prati i analizira dešavanja u zemlji, praveći stručne procjene na osnovu kojih preduzima neophodne, razumne i zakonite mjere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova”, dodaje se u saopćenju.

Kosovska policija je istakla da će nastaviti svoju posvećenost u obavljanju policijskih dužnosti u službi građana, zajednicama bez razlike i osiguranja opće bezbijednosti na Kosovu, prenosi Kosovo Online.

Pojedini beogradski mediji, poput B92 koji je blizak vlastima, večeras već objavljuju tekstove sa paničnim naslovima kako je “počela okupacija sjevera Kosova”. Otaje da se vidi kako će reagirati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

S druge strane, Tanjug javlja da je između 200 i 300 kosovskih specijalaca, u pratnji brojnih oklopnih vozila, ušlo večeras iz pravca južne u sjeverni dio Kosovske Mitrovice i uputilo se u pravcu Bošnjačke mahale.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *