Kremlj / Bliska Putinova saradnica Elvira dala ostavku, on je odbio

137

Elvira Nabiulina važi za međunarodno visoko cijenjenu guvernerku ruske središnje banke.

Mediji javljaju kako je jedna od najbližih Putinovih saveznica pokušala podnijeti ostavku nakon invazije, ali joj je ruski predsjednik poručio da ostane, prema navodima osoba koje su upoznate sa situacijom.

Nominiranoj za novi petogodišnji mandat prošle sedmice, 58-godišnjoj Nabiulini tako sada ostaje da upravlja posljedicama rata koji je odmah poništio većinu onoga što je postigla u devet godina otkako je preuzela dužnost.

Upoznati sa situacijom kažu da bi njen odlazak od Putina u ovom trenutku, s kojim je blisko sarađivala gotovo dva desetljeća, on doživio kao izdaju, prenosi Bloomberg.

Nabiulina nije javno komentirala svoje ponovno imenovanje, kao što nije ni odgovorila na upite za Bloombergov članak. Glasnogovornici središnje banke i Kremlja također nisu odgovorili na zamolbe za komentar, kako se navodi.

Nabiulina, koju favoriziraju investitori i koju razne ekonomske publikacije, uključujući Euromoney i The Banker, smatraju jednom od najboljih svjetskih kreatora monetarne politike, sada se suočava s ratnom ekonomijom izoliranom međunarodnim sankcijama i vapijućom za ulaganjima, dok istovremeno strane firme napuštaju zemlju.

Radiosarajevo.ba




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *