Krivokapić: Pregovaralo se tajno, nova vlada bila praktično formirana

175

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je u intervjuu Vijestima da su određeni politički akteri tajno pregovarali o izboru nove vlade, i da je ona “bukvalno bila i formirana”.

On je rekao da je za “jačanje Vlade kroz unapređenje u određenim segmentima” gdje, kako je naveo, postoje veliki pritisak i opterećenje ministarstava i ministara.

Komentarišući tvrdnje da se spremala politička korupcija prilikom glasanja o nepovjerenju njegovoj Vladi u parlamentu, od kog se odustalo, Krivokapić tvrdi da je na tome radio predsjednik države i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na memorandum koji je potpisao dio vlasti, odnosno dio parlamentarne većine kao i potpredsjednik Vlade sa dijelom opozicije Krivokapić je rekao da sa potpredsjednikom Vlade od početka ima izuzetan odnos.

“Iako se ranije nismo poznavali, taj je odnos dostigao jedan nivo prijateljskih i učestalih razmjena mišljenja. Naravno, pošto Dritan Abazović pripada određenoj političkoj partiji mora da zastupa interese te partije, i to je potpuno prirodno. Što se tiče memoranduma, moja izjava se odnosila na sljedeće: kada imate memorandum on treba da pruži dodatnu vrijednost, da je ta dodatna vrijednost testirana juče u parlamentu.

Odnosno, postavlja se pitanje da li taj memorandum ima smisla ako su neki od potpisnika tog memoranduma juče u parlamentu bili protiv usvajanja budžeta? Po mom sudu, budžet je bio svojevrsni test ili proba funkcionisanja tog memoranduma. Naravno, svako udruživanje je dobro”, naveo je premijer.

Prema njegovim riječima udruživanje koje je vezano za dobrobit ovoga naroda je još bolje, ali ne vidim ništa novo u okviru memoranduma, što nije izraženo u okviru Sporazuma tri lidera.

Taj Sporazum je, naglašava on, za mene obavezujući, dok memorandum reprezentuje relacije između određenih političkih subjekata i mislim, na osnovu izjava koje su plasirane javno, i od strane nekih naših gostiju iz Brisela, koji su pomalo zbunili političku javnost Crne Gore, zbog famozne matematičke formule: 40 + 4 + 5.

“U svakom slučaju, niti matematika, niti bilo koja jednačina još nisu uspjele da opišu praktični život. Mislim da je taj pokušaj matematičkog rješavanja političke krize, ukoliko je postojao, ipak propao. Vi ste vidjeli juče u parlamentu da je za dio programa “Evropa sad” u jednom trenutku glasalo 50 poslanika.

To govori da je moguće jednim programom snažnije djelovati, nego li političkim dogovorima. Jer ovakvi politički dogovori, koji su imali jasno definisanu putanju, izazvali bi dodatne razdore u crnogorskom društvu. To znači da bi onaj stav iz memoranduma, koji je definisan kao prvi, i koji govori o pomirenju, bio obesmišljen.

Da li je neko testirao šta bi značila, sa stanovišta pomirenja, upravo jedna takva matematička formula koja bi se realizovala u parlamentu, protivno volji građana iskazanoj 30. avgusta? Pošto imam naznake da je bukvalno bila projektovana jedna takva vlada, pa su mnogi sada vjerovatno razočarani jer im je propao pokušaj da budu ministri, potpredsjednici, itd.

Lično znam da je bilo pregovora, da su se vodili tajno. Ja, sa druge strane, ništa tajno ne radim”, rekao je Krivokapić između ostalog.

Cdm.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *