Krivokapić: Sve što sam obećao mitropolitu Amfilohiju sam ispunio. Ostao je samo jedan dio oko socijalne pravde

113

Odgovarajući na pitanje novinara u emisiji “Oko” na RTS-u da li bi pokojni mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije bio zadovoljan onim što je učinio u prethodnih godinu dana, Krivokapić je rekao “da ne zna”

Premijer Zdravko Krivokapić je, komentarišuću to što je položio vijenac na spomen-ploču Zoranu Đinđiću u Beogradu, kazao da je osjećao obavezu da oda počast čovjeku koji je bio vizionar, i koji je želio da Srbija i region budu drugačiji.

“Da se okrenemo budućnosti kako bismo u njoj uradili ono što je najvažnije, da život svakog građanina bude dostojanstven, da obezbijedimo pristojne uslove za rad i funkcionisanje, da i ovi prostori napreduju evropskim putem”, rekao je Krivokapić, gostujući u emisiji “Oko” na RTS-u.

On je kazao da se u Crnoj Gori prvi put desila demokratska smjena vlasti, te da ona sada prolazi kroz određenu traniziciju.

“Zato se često osvrnem na izjave Zorana Đinđića jer su one meni i dan danas putokaz za određeno djelovanje”, rekao je Krivokapić.

Na pitanje urednika emisije, da li bi bio premijer da nije bilo mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i da li bi mitropolit bio zadovoljan onime što je učinjeno, Krivokapić je rekao “da ne zna da li bi bio zadovoljan, ali da je ispunio sve što mu je obećao”.

“Ostao je samo jedan dio oko socijalne pravde. Napravili smo projekte i orijentisani smo ka izdizanju života, pogotovo onih koji imaju najniža primanja”.

Upitan da li bi mogao prošetati Cetinjem sa patrijarhom Porfirijem, Krivokapić je rekao da je to “u ovom trenutku skoro nemoguće, ali da će doći vreme kada će biti moguće”.

“Mislim da je na Cetinju strast toliko uzavrela i ne dozvoljava da se sve ono što je normalno i prirodno desi kako bi većina građana u Crnoj Gori željela”.

Istakao je i da voli Cetinje, jer su sve veze njegovih predaka i njega lično vezane za taj grad.

“Jedan moj prijatelj, Vasojević, je govorio – “kada su stari raspravljali ko je kakav čovjek, u Crnoj Gori se dijele ljudi samo po čojstvu, tada bi svu priču skrenuli na to ‘ko je, đe je i kakav je'”. I onda su rekli “ako želite da vidite gdje ima ljudi, otidite na Cetinje”, naveo je Krivokapić.

Tvrdi da je i danas to tačna konstatacija, ali da izuzetni intelektualci, kulturni radnici, filozofi i veliki broj slikara ne mogu da dođu do izražaja jer je “nametnuta igra u kojoj određene strukture koje su povezane sa kriminalom diktiraju ono što mi vidimo na Cetinju”.

“Cetinjani su najgostubljiviji i vrlo pošteni. To vidite kroz istoriju ko je sve dolazio na Cetinje i ostajao tamo”.

Govoreći o posjeti Beogradu 27. maja u večernjim satima, Krivokapić je naveo da moraju da se razlikuju dva dijela – “ono što nosi u sebi kao vjernik i ono što mora da radi kao državnik”.

“Te dvije uloge su prirodne, ali za naš ambijent u kome vjera nije utemeljena, nego je bila zapostavljena, uvijek imate problem”, rekao je Krivokapić.

Dodao je da je tog datuma došao da svjedoči crkvenonarodnom saboru na kom je predlagan nasljednik vladike, na poziv patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija.

“Ono što se desilo taj dan je jedna jaka medijska igra koja je praćena sa dodacima i primjesama političara iz Crne Gore, političkih analitičara i, po meni, istoričara kojima to ne pripada”, kazao je Krivokapić.

Vijesti.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *