Krivokapić traži od MUP-a da se ambasador Srbije protjera iz CG

139

Ranko Krivokapić, ministar vanjskih poslova, uputio je danas urgenciju MUP-u, kako bi ponovo zatražio „hitnu zabranu ulaska i udaljenje“ Vladimira Božovića, protjeranog ambasadora Srbije u Crnoj Gori, ukoliko je na teritoriji države.

Kako je saopšteno na zvaničnom Tviter nalogu MVP, povodom „najnovijeg slučaja njegovog neistinitog i formalnog predstavljanja kao ambasadora“, od Ambasade Srbije u Podgorici je zatraženo objašnjenje, a dobijeni odgovor je glasio da je Božović ambasador „sve dok predsjednik ne donese ukaz o njegovom opozivu sa dužnosti“.

Božović, kontinuirano, a sada i u Danu žalosti, sramotno vrijeđa građane Crne Gore i nipodaštava njen međunarodno-pravni subjektivitet, tvrde iz Ministarstva vanjskih poslova, kojim rukovodi Krivokapić

Ministarstvo vanjskih poslova, kako navode, zatražilo je 12. avgusta od MUP-a zabranu ulaska, samim tim i trajno udaljenje iz Crne Gore persone non grata Vladimira Božovića, o čemu je već obavijestilo javnost.

Božović i dalje obavlja funkciju ambasadora, uprkos tome što je protjeran. Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) proglasilo ga je personom non grata u novembru 2020. godine zbog toga što je Podgoričku skupštinu nazvao „oslobođenjem“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda.

Podsjetimo, i kabinet predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića se oglasio juče, navodeći da je na adresu kabineta dostavljeno pismo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom nesreće na Cetinju, a pismo je, kako tvrde, bilo upućeno sa mejl adrese Božovića koji se predstavio kao ambasador Srbije u Crnoj Gori.

„Ovaj potez predstavlja još jedan čin nepoštovanja institucija Crne Gore. Neprihvatljivo je da i tragičan događaj na Cetinju, Vladimir Božović koristi da nastavlja sa svojom praksom lažnog predstavljanja i kršenja međunarodnih konvencija. Kabinet predsjednika će ovim povodom zatražiti određena postupanja od strane Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući zabranu ulaska i napuštanje teritorije Crne Gore od strane V. Božovića. Napominjemo da je pismo iste sadržine drugi put u toku dana proslijeđeno sa zvanične e-mail adrese Ambasade Srbije u Crnoj Gori“, naveli su u saopštenju Kabineta predsjednika.

Izvor Berane Online
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.