KRIZNI ŠTAB: Nove mjere od 15. avgusta

135

Od početka epidemije od kovida 19 je obolelo 725.425 osoba, od kojih su 7.135 umrle, podaci su Ministarstva zdravlja.

Urađeno je 4.738.996 testova, a procenat smrtnosti je 0,98 odsto.

U Srbiji je prema poslednjem preseku od posledica koronavirusa umrla jedna osoba, dok su registrovane nove 584 infekcije od 9.583 testiranih osoba.

Novi korona-presek: Više preminulih

U Srbiji je do poslednjeg preseka potvrđeno da ima još 457 novoobolelih osoba od kovida 19, dok su od posledica ove bolesti preminule četiri osobe.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 6.128 osoba.

Na respiratorima je 12 pacijenata, a trenutno je hospitalizovano 667 pacijenata

Procenat smrtnosti iznosi 0,98 odsto.

Srbija je možda na početku četvrtog talasa

Prof. dr Tanja Jovanović, virusološkinja i članica kriznog štaba za borbu protiv kovida 19, rekla je danas da je Srbija možda na početku četvrtog talasa, i da će on udarati tamo gde imamo najviše nevakcinisanih.

“Godišnji odmori su, ljudi idu u rizična područja i zemlje koje su već u četvrtom talasu. Čak se cele porodice vraćaju inficirane, a neki od njih moraju da budu i hospitalizovani”.

Ona je rekla da smo izgubili trku s vremenom zbog zastoja vakcinacije i dali šansu virusu da i dalje cirkuliše u populaciji.

“Traži nevakcinisane, aktivno se razmnožava u njihovom organizmu, menja se. Tako se javljaju nove varijante virusa. S pojavom novih varijanti virusa smanjuje se efikasnost vakcine, tako da je sada potreban obuhvat od 85 odsto stanovništva da bi se postigao kolektivni imunitet. A to je bez obavezne vakcinacije nemoguće”, kazala je.

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *