Kurti tražio u Brdu kod Kranja da se osudi let srpskih migova kod Jarinja

67

Premijer Kosova Aljbin Kurti na samitu EU i lidera Zapadnog Balkana u Brdu kod Kranja u Sloveniji zatražio je da se umesto „Zapadni Balkan“ koristi termin „Zapadni Balkan 6“, jer je na Balkanu, kako je naveo, „šest država“.

Zatražio je, takođe, da se u deklaraciju koja je usvojena posle samita, unese sintagma „suočavanje sa prošlošću“ kao preduslov za pomirenje, ali i da evropski i regionalni lideri osude let srpskih migova 29 duž granice sa Kosovom i dolazak na Jarinje ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka.

„Smatramo da kada govorimo o Zapadnom Balkanu treba reći Zapadni Balkan šest, jer postoji šest zemalja. Smatramo da treba spomenuti ‘suočavanje sa prošlošću’ jer je to neophodan deo svakog napora za pomirenje.

Takođe verujem da ovaj samit mora da osudi angažovanje srpske vojske na granici Kosova: borbeni avioni MiG-29 leteli su duž granice, a ambasador Rusije u Beogradu došao je na granični prelaz da pregleda tamošnje srpske snage.

Ja sam 15. juna, tokom našeg sastanka u Briselu, predložio predsedniku Srbije da potpišemo Deklaraciju o nenapadanju, ali je on to odbio“, kazao je Kurti, prenosi KoSSev.

On je, takođe, podsetio da je prošlo više od tri godine otkako je Evropska komisija drugi put preporučila liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

„Pozivam skeptične lidere u EU da priznaju napredak na Kosovu i ukinu vizni režim za naše građane“, naglasio je.

Hvalio se rezultatima svoje vlade, kako ih on vidi – od uspeha u borbi sa epidemijom koronavirusa, preko ekonomskog oporavka i otvaranju novih radnih mesta, navodi KoSSev.

Na marginama sastanka Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastali su se, uz prisustvo odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona. Srpski predsednik je novinarima potvrdio da su razgovorali o priznanju diploma i zanimanja, Kurti je potom naveo da su razgovarali o priznanju diploma, slobodi kretanja i Berlinskom procesu.

Lideri EU, uz saglasnost lidera Zapadnog Balkana, su na samitu EU-Zapadni Balkan u Brdu kod Kranja usvojili Deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost Unije procesu proširenja i najavljuje intenziviranje zajedničkog angažovanja u cilju sveukupne transformacije regiona.

U deklaraciji se ne pominju rokovi ni datumi u vezi sa nastavkom procesa proširenja.

I nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da ne veruje u određivanje datuma za ulazak Zapadnog Balkana u EU.

„Verujem u ispunjavanje obećanja: Jednom kada uslovi budu ispunjeni, priključenje može da se desi“, kazala je Merkel novinarima posle samita EU i lidera Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *