Lažirala diplomu, na fotografijama držala i cvijeće! Pravni fakultet predložio isključenje studentkinje

203

Disciplinska komisija Pravnog fakulteta predložila je da studentkinja koja je lažirala diplomu bude kažnjena najstrožom sankcijom – isključenjem sa Fakulteta na dvije godine. Konačnu odluku o ovom slučaju treba da donese Senat.

Fakultet je pokrenuo disciplinski postupak nakon što su doznali da je studentkinja na društvenim mrežama objavila fotografije na kojima je proslavila diplomiranje. Ona, međutim, još nije završila fakultet. Pretpostavljalo se da je lažirana ceremonija bila predstava za roditelje.

Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore doznao je za ovaj slučaj kada je jedan zaposleni uočio sporne fotografije studentkinje na društvenim mrežama, što mu je bilo čudno znajući da nije diplomirala. Reagovao je i obavijestio rukovodstvo.

Studentkinja je objavila slike sa roditeljima. Na fotografijama je držala i cvijeće. Priložila je foto-zapis i iz jednog lokala kako proslavljaju. Istaknuta je ,,dobijena“ diploma na kojoj su, sa pečatom, potpisi dekanice Pravnog fakulteta prof. dr Anete Spajić i rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimira Božovića.

Prema našim saznanjima, studentkinja nije dolazila na sjednice disciplinske komisije koja je vodila ovaj slučaj. Zbog toga su sjednice odlagane u više navrata. Nije se javljala ni na telefon. Profesori su joj slali i mejl, ali je ovo tijelo, uprkos tome, ostalo bez odgovora. Studentkinja nije iznijela svoju odbranu.

Članica disciplinske komisije prof. dr Maja Kostić-Mandić rekla je da se zalaže za oštriju kaznenu politiku kada se radi o disciplinskoj odgovornosti studenata. Dodaje da uvijek, naravno, treba sagledati sve činjenice slučaja i da treba poslati poruku da se prekine praksa nepoštovanja propisa na svim nivoima obrazovanja, kako u osnovnoj školi, tako i u srednjoj, i na kraju na studijama. Rekla je da dolaze u situaciju da treba da sankcionišu takve pojave da bi se spriječile štetnije posljedice u budućnosti. Podsjetila je da se dešava da kandidate koji su za pravosuđe, sudije, tužioce, zatiču kako pokušavaju da koriste nedozvoljena pravna sredstva.

Profesorica upozorava da je na Pravnom fakultetu jedan od problema to što se većina ispita polaže u pisanoj formi.

Ranije je Pobjedi sagovornik upućen u slučaj studentkinje koja je lažirala diplomu kazao da uprava fakulteta tada nije razgovarala sa njom, već da su je prvo prijavili policiji i tužilaštvu. Kao jedan od razloga što su prvo kontaktirali policiju, a ne studentkinju, iz uprave su tada navodili da ih je ,,uznemirio ovaj slučaj“. Ovaj fakultet podnio je tada krivičnu prijavu protiv studentkinje. Navodili su da još čekaju da se o predmetu izjasni tužilaštvo. Nije izvjesno jesu li, u međuvremenu, dobili informaciju od tog organa. Na kolektivnom odmoru su do ponedjeljka.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *