LAŽNI POLICAJCI U CRNOJ GORI: Pokušali da iznude 100.000 eura od Rusa?

144

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Nikšićana Balše Kosovića, Dragoljuba Mićovića, Nikole Radovića i Pljevljaka Gojka Čavića, nastanjenog u Tivtu, zbog sumnje da su od ruskog državljanina pokušali da iznude više desetina hiljada eura, piše Dan.

Oni se terete da su od sredine jula pa do 7. septembra prošle godine u Tivtu silom i prijetnjom od Andreja Mešerskija iznuđivali novac.

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu, a okrivljeni su tokom istrage kategorično negirali krivicu. Čak, dajući izjavu u tužilaštvu, Rus je rekao da je pisac krimi-romana i da je dio navoda prijave kao iz jedne od njegovih priča, i nije odustao od optužbi protiv četvorice okrivljenih.

Okrivljeni Čavić i Kosović terete se da su nabavili lažnu ličnu kartu, navodno izdatu u Sloveniji na ime Mario Katanec, na kojoj se nalazi fotografija Mešerskija.

Na zahtjev Rusa, kako je navedeno u optužnici, on ga je upoznao sa Kosovićem predstavljajući ga kao osobu koja će mu za 20.000 eura pribaviti falsifikovana dokumenta navodno izdata u Sloveniji.

Rus im je, po dogovoru, dao 10.000 dolara i dostavio osam svojih fotografija koje su oni kasnije koristili za lažna dokumenta na ime Mešerskija.

Sredinom avgusta Rus se sastao sa okrivljenim Kosovićem i Čavićem u jednom lokalu u Tivtu. Okrivljeni su ga, prema tvrdnjama tužilaštva, obavijestili da su mu napravili lažna dokumenta i da treba da im preda ostatak dogovorenog novca.

Rus je to i uradio pa je okrivljenom Kosoviću dao 13.500 dolara.

Nakon toga, 20. avgusta, pozvao je oštećenog najavivši mu da će doći da mu preda dokumenta.

Kosović je u stan u kojem je boravio Mešerskij došao sa Radovićem i Mićovićem, sa maskama na licima i pištoljima u rukama. Cijevi oružja, kako piše u optužnom aktu, uperili su u glavu Rusa i prijetili mu govoreći „policija”.

“Zatim je jedan od njih silom oštećenog spustio na pod držeći mu glavu okrenutu licem ka podu i čupao ga za kosu, te gurao glavu prema koverti sa dokumentima, a zatim mu je podigao glavu i pokazao mu tri falsifikovana dokumenta, i to pasoš, ličnu kartu i vozačku dozvolu na kojima se nalazila fotografija oštećenog i ime Katanec Mario, govoreći mu da su to lažna dokumenta, te da je on ruski terorista, da sve znaju o njemu, da znaju za Balšu i Gojka i da će zbog toga ići u zatvor”, piše u optužnici.

Lažni policajci Rusa su pitali koliko je platio dokumenta, da li je naoružan, a onda su ga i pretresli. Iz džepova su mu uzeli 200 eura, a iz torbe za laptop 11.500 dolara i 300 eura.

Novac i dokumenta su stavili pored glave Rusa kada su ga fotografisali. Govorili su mu da je ruski špijun, a onda su ga pitali koliko novca ima na računu.

Okrivljeni su mu ponovili da će ići u zatvor, navodeći da postoji način da to izbjegne, tako što će mu završiti da krivično odgovara zbog lažnih dokumenata, ukoliko im u roku od sedam do 10 dana da novac u iznosu od 100.000 eura. Tada su mu prijetili i da ne smije da napusti Crnu Goru, upozoravajući ga da su ga unijeli u bazu podataka.

Kada je Mešerskij pristao na ponudu sva trojica orkivljenih su napustili njegov stan. Uzeli su navedeni novac, a Mešerskija su upozorili da u dogovorenom roku preda ostatak para. Ostavili su mu lažnu ličnu kartu, a pasoš i vozačku su mu uzeli, govoreći da će mu dokumenta predati kada im da još 90.000.

Pola sata kasnije sa ošetećnim se sastao Kosović. Kako bi mu povećao strah rekao je da zna osobe koje su dolazile kod njega u stan, da su u pitanju policijski službenici. Upozorio ga je da će im, ukoliko pokuša da pobjegne, morati dati 200.000 eura jer će ga uhvatiti.

Nakon toga, Kosović i Rus su se ponovo sastali, kada su došli Mićović i Radović. Oštećenom su rekli da mora da im da ostatak novca, da to može da učini na rate, da novac ne ide samo za njih već i za nekoga „iznad“.

Okrivljeni Kosović više puta je, kako je navedeno u optužnici, kontaktirao sa Mešerskijem podsjećajući ga da mora da im da još 90.000. Oštećeni je odlučio da im ne da novac, već je o svemu obavijestio policiju.

Po dogovoru sa policajcima, Mešerskij je dogovorio sastanak sa okrivljenima za 7. septembar kako bi im predao novac. Kada su došli u lokal, na dogovoreno mjesto, uhapšeni su Kosović, Radović i Mićović.

Okrivljeni su tokom istrage kategorično negirali krivicu, a Rus je rekao da je pisac krimi romana i da je dio navoda prijave kao iz jedne od njegovih priča ali nije odustao od optužbi.

m.cdm.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *