Lidl povlači proizvode zbog visokog sadržaja sastojaka sa konopljom

162

Nemački lanac prodavnica Lidl povlači keks, čaj i proteinske pločice zbog visokog sadržaja aktivnih sastojaka koji sadrže konoplju, saopštila je kompanija. U pitanju je nekoliko proizvoda češkog proizvođača Euforija trejd, objavio je Lidl. Kako za portal N1 potvrđuju u kompaniji Lidl u Srbiji – pomenuti proizvodi na bazi konoplje nisu deo ponude Lidla u našoj zemlji.

„Ove proizvode nemamo i nismo imali u Srbiji“, ističu u kompaniji Lidl Srbija dodajući da je reč o nekoliko drugih zemalja.

Inače, prema saopštenju koje je objavila matična kompanija Lidl, u pomenutim proizvodima na bazi konoplje nađen je povećan sadržaj tetrahidrokanabinola (THC). Konzumacija bi mogla imati neželjene posledice po zdravlje, poput promena raspoloženja i umora.

“Zbog toga bi kupci svakako trebalo da obrate pažnju na ovo povlačenje i da prestanu da koriste pomenute proizvode“, upozorila je kompanija.

Trgovina proizvodima s većim sadržajem opojnog THC -a zabranjena je u mnogim zemljama.

Sredinom avgusta Lidl je kao meru opreza uklonio sve proizvode od konoplje u svom promotivnom asortimanu, jer nadležni trenutno istražuju neke od njih. Prema istražiteljima, radi se o mogućem kršenju nemačkog zakona o narkoticima. Portparol državnog tužilaštva u Nemačkoj rekao je da se proverava “sadrže li ponuđeni proizvodi THC ili CBD”.

Prema nemačkoj Kancelariji za zaštitu potrošača, potrebna je licenca za proizvode koji sadrže kanabidiol (CBD).

U četvrtak je i hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede izvestilo o povlačenju proizvoda Vita D´or BIO ulje konoplje od 250 mililitara zbog mogućeg povećanog sadržaja tetrahidrokanabiola (THC).

N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *