LIJEPA VIJEST: Nacionalna biblioteka vraća se u sarajevsku Vijećnicu

54

Iz Grada Sarajeva su saopćili da je riječ o inicijativi Jasmina Ademovića, predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Gradski vijećnici Sarajeva jučer su na petoj redovnoj sjednici podržali inicijativu da se dio sarajevske Vijećnice ponovo koristi kao prostor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH).

Iz Grada Sarajeva su saopćili da je riječ o inicijativi Jasmina Ademovića, predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Ademović je, naime, od Gradskog vijeća tražio podršku te da se Nacionalnog i univerzitetskoj biblioteci BiH za potrebe rada i smještaja vrijedne bibliotečke građe omogući korištenje prostora u objektu Vijećnice u kvadraturi koja joj pripada prema Glavnom projektu obnove ove zgrade.

NUB BiH ima veliki značaj za Sarajevo i BiH
U obrazloženju podnesene inicijative Ademović je ukazao na veliki značaj koji NUB BiH ima za državu i glavni grad Sarajevo, a koja čuva značajnu nacionalnu i univerzitetsku bibliotečku građu te tako, ujedno, čuva i promoviše nacionalni i kulturni identitet i naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Ademović je u svojoj inicijativi istaknuo i da je do razaranja i paljenja Vijećnice u noći sa 25. na 26. augusta 1992. godine, NUB BiH koristio prostor Vijećnice te da od tada pa do danas nije trajno riješeno pitanje smještaja NUB-a BiH i njegovog vrijednog bibliotečkog fonda.

Nacionalno knjižno blago
Ademović je u obrazloženju inicijative ukazao i na činjenicu da prostor Vijećnice zaslužuje da bude mjesto u kojem će se nalaziti nacionalno i univerzitetsko knjižno blago NUB-a te da NUB-u BiH, prema Glavnom projektu obnove objekta Vijećnice, pripada prostor od 2.321,60 metara kvadratnih te da je stoga potrebno u što skorijem roku preduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti da se NUB BiH uvede u navedeni prostor Vijećnice.

Na sjednici je od gradskih vijećnika dobila podršku i inicijativa predsjedavajućeg Jasmina Ademovića kojom je tražio podršku za djecu i uposlenike KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, i to na način da im se omogući besplatno korištenje sadržaja kojima upravljaju javna preduzeća i javne ustanove Grada Sarajeva, kao što je vožnja Trebevićkom žičarom, korištenje Olimpijskog bazena, posjete muzejima, a uz prethodnu najavu organizovanog dolaska djece i uposlenika od rukovodstva ove kantonalne javne ustanove.

(N1)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *