Loše prognoze za turiste: Do kada ćemo moći da putujemo

154

U našoj zemlji broj zaraženih koronavirusom raste svakodnevno, što sa sobom nosi i ograničenja i stroge mere. Otuda najave da nam uskoro slede restrikcije putovanja.

Zbog sve lošije situacije s širenjem virusa u našoj zemlji moguće je da će nas Evropska unija uskoro skinuti sa takozvane zelene liste na kojoj su bezbedne države. Pritom, moguće je da se to desi već 15. avgusta, kada Savet Evropske unije pravi novi presek stanja.

A doskoro je sve delovalo koliko-toliko dobro. Sa 15,5 obolelih na 100.000 stanovnika u 15 dana naša zemlja je sredinom juna dospela na željenu zelenu listu EU. Sada se situacija pogoršava, svakodnevno je po nekoliko stotina novozaraženih, pa je, kako kaže struka, izvesno da pređemo brojku od 75 zaraženih na 100.000 stanovnika. A onda slobodnih putovanja više neće biti.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je nedavno da nema sumnje oko toga da li će EU skinuti Srbiju sa zelene liste.

„Svakako će nas zatvoriti, tu nema dileme. Kad kažem zatvoriti, to znači u smislu različitih ograničenja oko ulaska. Različite zemlje će se ponašati drugačije, turističke zemlje će uglavnom imati labavije pristupe da bi očuvale turizam, što sve utiče na povećanje aktivnosti virusa. Povratnici sa odmora su prvi pokazatelj da se povećava unos virusa“, kazao je Kon za Tanjug.

I drugi stručnjaci prognoziraju slično jer se u to vreme, sredinom avgusta, očekuje da će broj zaraženih preći 1.000.

Upozorenje zbog rasta korona brojki stiže i od epidemiologa profesora Dragana Delića.

„Ostao je značajan broj nezaštićenih, nevakcinisanih, to su milionske brojke. Ima dovoljno prostora za virus, da bude hiljade novoinficiranih i značajan broj žrtava“, upozorava Delić u izjavi za Nova.rs.

On primećuje da se virus sada lakše i brže širi, a da svi to zanemarujemo.

„U početku se širilo na dve ili tri osobe, a sada od delta soja može da se zarazi i do osam osoba. Virus se prilagođava novonastaloj situaciji“, ističe nekadašnji direktor Infektivne klinike.

On konstatuje da je  rast broja zaraženih očekivan, a uzrok je neodgovornost.

„Protivepidemijske mere su bile labave i ne sprovode se. Sve to dolazi na naplatu. Virus ne zna da gleda kroz prste i da zaobilazi. On ima svoj ritam, biloški i životni, i on tu ništa ne menja. Međutim, mi to nikako da shvatimo i bežimo od te istine“, primećuje Delić.

nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *