Mađarska zabranjuje promovisanje homoseksualnosti

70

Vladinom uredbom kojom se utvrđuju načini primjene zakona, biće zabranjeno „izlaganje ili predstavljanje“ proizvoda koji „izražavaju homoseksualnost“ ili predstavljaju „odstupanje od identiteta koji odgovara polu rođenja

Mađarska vlada saopštila je da će se odredbe spornog zakona protiv homoseksualnosti primjenjivati oko crkava i škola.

Zakon protiv pedofilije usvojen je u junu i prvobitno je imao za cilj pooštravanje kazne za zlostavljanje djece, ali su dodati amandmani koji zabranjuju promovisanje homoseksualnosti maloljetnicima.

Vladinom uredbom kojom se utvrđuju načini primjene zakona, biće zabranjeno „izlaganje ili predstavljanje“ proizvoda koji „izražavaju homoseksualnost“ ili predstavljaju „odstupanje od identiteta koji odgovara polu rođenja“, prenosi Beta.

Prodaja takvih proizvoda biće zabranjena u krugu od 200 metara od crkava, škola i ustanova za brigu o djeci, navela je mađarska vlada.

Takvi proizvodi moraće da se prodaju u zapečaćenim pakovanjima.

Taj zakon je izazvao tenzije između Mađarske i Evropske unije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nazvala je taj zakon „sramotnim“. EU je pokrenula postupak protiv Mađarske zbog kršenja pravila EU.

Stručnjaci smatraju da je zakon dio nacionalističkog plana premijera Viktora Orbana da Mađarsku pretvori u „neliberalnu“ zemlju, zasnovanu na konzervativnim hrišćanskim vrijednostima.




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *