MAPA Kineska vojska će okružiti Tajvan, snimljeni tenkovi na ulicama i plaži

253

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi sletela je večeras na Tajvan, uprkos upozorenjima zvaničnog Pekinga da to ne radi, jer će se time ozbiljno ugroziti odnosi Kine i SAD, javlja Rojters.

Tajvan okružen: Mapa kineskih vojnih vežbi koje su počele večeras

 

23:33

Snimci kineskih tenkova na ulicama i plaži

Društvenim mrežama kruže snimci na kojima se navodno vide tenkovi koje je kineska vojska poslala u Fujan provinciju, koju od ostrva Tajvan deli samo Tajvanski moreuz.

Na pojedinim snimcima, čija verodostojnost nije potvrđena, vide se i tenkovi na plaži.

Narodnooslobodilačka armija Kine (PLA) započela je vojne operacije kod obala Tajvana, javila je Centralna televizija Kine, pozivajući se na zvaničnog predstavnika istočne zone borbene komande trupa Ši Jia.

„Uveče, 2. avgusta, Istočna borbena komanda kineske narodnooslobodilačke vojske započela je seriju zajedničkih vojnih operacija oko ostrva Tajvan, kao i zajedničke vazdušne i pomorske vežbe u moru i vazdušnom prostoru severno, jugozapadno i jugoistočno od Tajvan“, navodi se u izveštaju kineske televizije, prenela je agencija RIA Novosti.

PLA je ranije saopštila da će večeras vršiti vežbe konvencionalnim raketnim naoružanjem, a meta će biti postavljena istočno od Tajvana.

21:23

Rusija: Dolazak Pelosi na Tajvan je provokacija

Rusija je upozorila da je dolazak Nensi Pelosi na Tajvan “jasna provokacija” i da rizikuje sukob. Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je „sve o ovoj turneji i mogućoj poseti Tajvanu čisto provokativno“.

Sada moskovsko ministarstvo spoljnih poslova kaže da Kina ima pravo da „preduzme mere da zaštiti svoj suverenitet“.

20:49

Tajpej: Cilj kineskih vezbi blizu Tajvana je zastrašivanje

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da Kina pokušava da izloži riziku ključne tajvanske gradove i luke najavljujući vežbe oko ostrva u narednim danima.

20:06

Tajvansko ministarstvo odbrane: Uočen 21 kineski avion

Tajvanska protivvazdušna odbrana navodno je uočila 21 kineski avion koji ulazi u njihovu radarsku zonu posle dolaska predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na ostrvo, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane.

 

Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *