Masovni protest u Tuzima: Ovdje nema sigurnosti, ni kuća više nije sklonište

120

Više stotina građana okupilo se ispred objekta policije u Tuzima na poziv Centra za ženska prava jer smatraju da su organi reda i pravosuđe propustili da preventivno deluju i spriječe ubistvo Šejle Bakije (19) i ranjavanje njenog oca Šabana (42) za koje je sumnja se odgovoran odbjegli Ilir Đokaj (28).

Građanski bunt usmjeren je na činjenicu da je ubijena devojka tokom avgusta prijavljivala bivšeg nevjenčanog supruga za direktne prijetnje po život što je po nalogu tužilaštva policija prekršajno procesuirala.

Organizatori protesta traže od Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i potpredsjednika Vlade za bezbjednost, Dritana Abazovića, pokretanje hitne istrage o ovom slučaju nasilja nad ženama, koje je završilo tragičnim gubitkom mladog života, uprkos činjenici da je nasilje prijavljivano policiji i pravosuđu.

– Ovim protestom želimo da podržimo Šejlinu porodicu u potrazi za pravdom i da spriječimo da još života bude izgubljeno usled porodičnog nasilja i nasilja nad ženema – naveli su iz Centra za ženaka prava.

Okupljeni, među kojima je mnogo omladine, nose slike Šejle Bakije, kao i transparente. Na jednom od njih piše “Ovdje nema sigurnosti, ni kuća više nije sklonište”.

Na protestu je prisutan i predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

Iz ODT Podgorica juče je saopšteno da tužilaštvo nema ingerencije da preventivno deluje već da goni počinioce krivičnih djela a za konkretno prijavljene prijetnje navedeno je da po zakonu potpadaju pod prekršajni odgovornost.

Sa druge strane, nevladine sektor izričit je da se mora pooštriti kaznena politika i preventivno djelovanje kako bi se spriječilo nasilje u porodici i ugrožavanje prava i života žena.

U tome vide nastavak neadekvatnog tretmana nasilja u porodici koje je na Karabuskom polju imalo fatalne posljedice po mladi život.

Kako je Pobjeda objavila u četvrtak, majka ubijene devetnaestogodišnjakinje tokom uviđaja kada je prilazila kući obratila se policajcima riječima: “Sad ste došli. A rekli ste nam da smo bezbjedni”.

Protiv Đokaja je 26. avgusta podnijeta prekršajna prijava zbog prekršaja iz čl. 36 stav 2 shodno Zakonu o zaštiti nasilja u porodici, a prijavu je podnijela njegova bivša nevjenčana supruga Šejla Bakija, u kojoj je navela da joj je Đokaj upućiva prijetnje napadom.

Raičević je tokom jučerašnjeg gostovanja na TVCG kazala da je Đokaju izrečena mjera zabrane uznemiravanja koju, prema tvrdnjama Raičević, kasnije niko nije provjeravao.

Iz policije su naveli da su odmah po zaprimljenoj prijavi u službenim prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica na okolnosti događaja prikupljena obavještenja od ova dva lica.

– Sa navodima prijave i sadržajem izjava upoznat dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da u konkretnom događaju nema elemenata bića krivičnog djela – saopštili su iz policije.

Predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj ranije juče je saopštio da tužilaštvo nije preventivno reagovalo da spriječi ubistvo Bakije.

Sinoć se tim povodom oglasio portparol i državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu Podgorici Vukas Radonjić, koji je kazao da je tužilac u tom slučaju postupio pravilno i zakonito.

– Postupanje državnog tužioca je u potpunosti pravilno i zakonito, a posebno ističem da Državno tužilastvo nije organ koji preventivno djeluje, kao sto je to, recimo, u jednom dijelu policija, koja vrši poslove obezbjeđenja i zastite, već represivni državni organ, koji goni učinioce krivicnih djela i prekrsaja za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti – naveo je Radonjić u reagovanju.

Đokaj je u bjekstu i za njim se intenzivno traga, a policija sumnja da je isplanirao ubistvo.

Portalanalitika.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *