On je na svojoj Facebook stranici istakao da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik objavio rat Bosni i Hercegovini u Deklaraciji SNSD-a.

– To je zvaničan politički stav – Dodik je krenuo stopama Karadžića i Krajišnika. Vučić se nije oglasio. Čović je za HRT već rekao kako Dodik NE destabilizira BiH. To je i poruka Hrvatske jer je Čović to rekao za državnu tv – a ni Milanović ni Plenković se nisu izjasnili oko te izjave. Znači da Dodik ima jasnu podršku Čovića i Hrvatske za paljansku Deklaraciju – smatra Mehmedović.

Milanović, kako dodaje, pokušava prisiliti Bošnjake da o svojoj sudbini pregovaraju sa dvije države koje su već izvršile agresiju na BiH.

– To ne bi bili pregovori – već pristanak na ucjene koje su Srbija i Hrvatska isporučile preko Dodika i Čovića. Pozivam međunarodnu zajednicu i Visokog predstavnika da hitno zatraže od Dodika da se Deklaracija SNSD-a stavi van snage – u suprotnom, Visoki predstavnik i faktori međunarodne zajednice prihvataju srpsko-hrvatski Casus belli – povod za rat. To je nedopustivo – navodi on i dodaje:

– Ako se ne prisili Dodika da povuče deklaraciju SNSD-a, to je jasna poruka Bošnjacima i probosanskim snagama da resetiraju svoje stavove i postave se jasno spram situacije i zaštitimo državu BiH. Mislim da je došao trenutak da i međunaropdni predstavnici i Bošnjaci kažu: Nećemo pregovarati dok Dodik ne povuče Deklaraciju SNSD-a.

Potom je Mehmedović izdvojio detalj iz Deklaracije SNSD-a:

– Ukoliko ne dobije svoje (para)vojne formacije i pravosuđe, Republika Srpska će aktivirati pravo na samoopredjeljenje. A ako, pak, dobiju svoje vojne i pravosudne institucije, državnim organima će silom biti zabranjeno djelovanje na teritoriji Republike Srspke.

Sve je ovo, ističe, navedeno u strateškim dokumentima koje je u četvrtak navečer usvojio Glavni odbor SNSD-a.

Faktor