Mike Tyson u iskrenoj ispovijesti: Kada umrem, umrijet ću kao musliman

215

Mike Tyson slovi za jednog od najkontroverznijih sportista u povijesti. Iron Mike, kako su mu tepali dok je bio na vrhuncu, cijeli je život proveo kao čovjek koji je neprestano bio u duhovnoj i vjerskoj potrazi.

Tražio je neku svoju luku spasa. Odbačen od društva, dok je bio u najnižoj tački života – u zatvoru, 1992. godine – prešao je na islam te dobio muslimansko ime Malik Abdul Aziz.

Nakon izlaska iz zatvora, Tyson se nije često izjašnjavao o svojoj vjerskoj pripadnosti, ali se pričalo da ide u džamiju i poštuje islamske obrede. Istovremeno, njegov način života u javnosti nije baš bio oličenje uglednog muslimana kojeg vjera vodi kroz život, prenosi sportske.jutarnji.hr.

Marihuana, meditacija, složena filozofska percepcija svijeta – sve to nije baš kompatibilno s islamskom vjerom. Osim toga, za svakog muslimana glavna knjiga života trebao bi biti Kur’an, a Mike je stalno naglašavao Platonovu “Državu”, “Suverena” Niccola Machiavellija i bajku “Mačka u šeširu” dr. Seussa. To su djela koja su ga, po njegovom svjedočenju, najviše vodila kroz život.

Ipak, Tyson se i dalje jako tvrdoglavo smatra sljedbenikom islama, a na nedavnom izdanju Full Send Podcast YouTube kanala i definitivno je odagnao sve sumnje po tom pitanju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *