Iz Ureda predsjednika Hrvatske saopćeno je da se “za danas najavljeni posjet predsjednika Republike Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak na obilježavanje 28. obljetnice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” otkazuje se zbog sigurnosnih razloga”.

Pojašnjeno je da se odluka o otkazivanju zasniva na sigurnosnoj procjeni nadležnih institucija Republike Hrvatske, te da predsjednik Milanović izražava žaljenje što neće sudjelovati na obilježavanju tog, za Hrvate Lašvanske doline, važnog događaja, a organizatorima obilježavanja upućuje snažnu potporu i zahvalnost što čuvaju uspomenu na humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, agencije koja brine o sigurnosti stranih delegacija, rečeno je da nisu imali nikakvih saznanja o sigurnosnoj prijetnji za predsjednika Hrvatske.

– Proteklih dana, sve do jutros, radili smo sa kolegama iz MUP-a SBK i kolegama iz Hrvatske na obezbjeđenju dolaska i boravka predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića u BiH i nismo tokom vremena priprema primili niti jednu informaciju koja bi ukazivala na sigurnosnu ugroženost predsjednika Hrvatske tokom boravka u BiH. Naše službe nisu imale informaciju o ugroženoj sigurnosti Zorana Milanovića tokom boravka u BiH – kazao je za BHRT Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Milanović je trebao prisustvovati obilježavanju 28. godišnjice humanitarnog konvoja “Bijeli put na Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.