Milo Đukanović jasan: Država je u krizi

182

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da se država nalazi u dubokoj političkoj krizi.

On je dodao da do smene crnogorske vlade nije došlo jer su neke od partija koje su deo tog političkog dogovora tražile kratko, dodatno vreme.

“Reč je o jednoj dubokoj i kompleksnoj krizi koja je i politička i ekonomska i zdravstvena i institucionalna. Rezime: Evropska komisija je dala najlošiju ocenu Crnoj Gori od trenutka prihvatanja naše kandidature za članstvo u Evropskoj uniji. Kao imperativ se nameće da to stanje treba promeniti.

Demokratska partija socijalista na čijem sam čelu još uvek je stranka koja je prihvatila da podrži one druge političke strukture u Crnoj Gori koje žele promenu.

Opredelili smo se da bismo najradije tu promenu izvršili kroz prevremene parlamentarne izbore. Nisam siguran da u ovom trenutku postoji konsenzus zainteresovanih političkih struktura za promenu oko tog scenarija“, rekao je Đukanović za HRT, prenosi Dan.

“Partije tražile dodatno vreme za smenu vlade”

 

Đukanović je istakao da “prevagu odnosi scenario koji preferira rearanžman izvršne vlasti u Crnoj Gori”.

“Kazali smo da mi želimo da promenimo nepovoljnu realnost koju doživljavamo kao vreme propadanja Crne Gore, ili ćemo prihvatiti bilo koji scenario koji će voditi promeni vlasti.

Nije došlo do promene vlasti onog dana kada je bilo najavljeno, to je bio ponedeljak 13. decembra. Neke od partija koje su deo tog političkog dogovora su tražile kratko, dodatno vreme – ne govorimo o mesecima, govorimo o eventualnom periodu od mesec dana – zbog adekvatnije pripreme za ono što treba učiniti i gde bi i same trebalo da participiraju. Naravno, pitanje je od tolikog značaja da nismo postavljali pitanje treba li prihvatiti to odlaganje i treba li osigurati da tokom januara dođe do promene izvršne vlasti”, naglasio je on.

Osvrnuo se i na političke protivnike koji ga, kako je rekao, “optužuju da vlada duže od Lukašenka”.

“Izvinjavam se svojim političkim konkurentima što smo pobeđivali veoma legitimno tokom prethodnih 30 godina i, kao što znate, nijedan od tih izbornih procesa nije prošao, a da nije bio praćen od strane posmatračkih misija. Prihvatam da svako ko u kontinuitetu gubi ima pravo da se ljuti i da neodgovorno lepi etikete onome ko ga pobeđuje.

Nije tačno da je Demokratska partija socijalista izgubila zbog prekomerne korupcije. Bilo bi apsolutno pogrešno tvrditi da u Crnoj Gori, kao i okolnim društvima, kao i u evropskom društvu, nema korupcije. Ima je, ali to definitivno nije nikakva posebnost, nikakva specifičnost, nikako naglašen problem u Crnoj Gori u odnosu na druge države.

Jesam li ja garancija crnogorske nezavisnosti i crnogorskog državnog, nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta, ne bih to tako kazao”, naveo je crnogorski predsednik. Đukanović je istakao da je “bio na čelu politike koja se bavila i očuvanjem mira, i očuvanjem multietničkog sklada i građanskog društva koja je obnovila nezavisnost i Crnu Goru okrenula ka evropskom sistemu vrednosti i već je uvela u NATO”.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *